Još jedan trening ostao je selektoru Robertu Prosinečkom da odluči sastav koji će u subotu u 15,00 sati po našem vremenu započeti utakmicu protiv Sjeverne Irske u Belfastu.

Kada je riječ o golmanu i zadnjoj liniji Prosinečki i nema baš previše izbora.

Siguran na golu je Ibrahim Šehić, a usljed mnogih povreda Zmajevi su praktično ostali samo sa četiri igrača u odbrani. Na desni bek će Darko Torodović, na stopere Toni Šunjić i Ervin Zukanović, a na lijevog beka Bojan Nastić. Na lijevom beku konkuriše i Eldar Čivić, ali osim što je rovit u posljednje vrijeme i ne igra u svom klubu.

Darko Todorović je u ovom trenutku suspendovan da igra protiv Sjeverne Irske zbog kartona u mladoj reprezentaciji, ali će ih formalno “očistiti” preskakanjem utakmice U21 BiH – U21 Švicarska koja se igra dan prije u Zenici.

U veznom redu očekujemo Miralema Pjanića, Muhameda Bešića i Gojka Cimirota. Ne treba se iznenaditi da umjesto ovog trećeg zaigra Elvis Sarić prema kojemu Prosinečki ima velike simpatije.

Naprijed bi Edinu Džeki trebali sa krila pomagati Haris Duljević i Edin Višća.

Sve bi to na terenu trebalo izgledati ovako:

Tu su još golmani: Vedran Kjosevski (Željezničar), Kenan Pirić (Maribor), odbrana: Eldar Ćivić (Sparta Prag), vezni red: Elvis Sarić (Suwon Bluewings), Rade Krunić (Empoli), Goran Zakarić (Partizan), Sanjin Prcić (Levante), Deni Milošević (Konyaspor) i napadači: Kenan Kodro (Copenhagen) i Riad Bajić (Istanbul Basaksehir).

Žele li Zmajevi nadigrati neugodnu Sjevernu Irsku moraju se posvetiti igri sa puno kombinatorike, kojoj preduslov mora biti igra sa puno kretanja i trčanja.

Za protivnika imamo ekipu koja je igrala na Euru 2016, bila vrlo blizu plasmana na SP 2018, te koja već šest godina praktično u sličnom sastavu igra jako dobro i agresivno na domaćem terenu.

Sjeverna Irska – BiH, subota 8. septembar, 15,00 sati, PINK BH.

(BIH.ba)