Nakon pobjede Hrvatske nad Rusijom u četvrtfinalu SP-a, Domagoj Vida i Ognjen Vukojević snimili su video u kojem su spomenuli Ukrajinu, a FIFA je zbog toga protiv njih pokrenula istragu.

“Ovo je pobjeda za Ukrajinu i Dinamo!” – poručio je Vukojević, a Vida dodao: “Slava Ukrajini!”.

Taj poklič koristila je ukrajinska vojska, a bez obzira što su poruke imale političku konotaciju, FIFA je ovom hrvatskom dvojcu odlučila pogledati kroz prste i izdati im samo upozorenje, iako je bilo govora da bi mogli biti izbačeni sa SP-a.

HNS je potvrdio da je Disciplinska komisija FIFA-e izrekla hrvatskom dvojcu disciplinsku mjeru upozorenja uz dodatak kako su njihove poruke pogrešno protumačene.

“Izrečene poruke bile su isključivo odgovor na brojne poruke potpore koje su im stizale iz Ukrajine tijekom Svjetskog prvenstva, s obzirom na dubok trag koji su ostavili u toj državi tijekom svojih klupskih karijera, braneći boje kijevskog velikana Dinama. Neovisno o tomu, Hrvatski nogometni savez upozorio je Vidu i Vukojevića, kao i ostale reprezentativce, da se u budućnosti suzdrže od bilo kakvih poruka koje mogu biti interpretirane u političkom kontekstu”, objavio je HNS na službenoj stranici i dodao:

“Da poruke nisu imale nikakvo političko značenje te da nisu bile usmjerene protiv bilo koga potvrđuju i višegodišnji odlični i prijateljski odnosi HNS-a s Ruskim savezom. Konačno, Hrvatski nogometni savez i hrvatski reprezentativci u potpunosti podržavaju načela borbe protiv svih oblika netolerancije u nogometu, odnosno protiv miješanja politike i sporta”.

Vida će tako biti na raspolaganju Daliću u meču polufinala protiv Engleske, koji se igra u srijedu 11. jula.

(BIH.ba)