Spominjali su se brojni treneri kako domaći, tako i inozemni, čak se špekuliralo i imenima Fatiha Terima i Svena Gorana Eriksson, ali neizvjesnost oko novog selektora nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine više ne postoji, piše “Dnevni avaz”.

Najbolja odluka

“Zmajeve” će u narednom kvalifikacionom ciklusu predvoditi Robert Prosinečki ili Amar Osim. Odlučujući će biti sastanci sredinom ove sedmice. U razgovoru sa predstavnicima Nogometnog saveza BiH Prosinečki i Osim iznijet će viziju igre i planove. Također, odgovorni ljudi iz Saveza moći će da čuju i njihove finansijske prohtjeve i da, onda, u miru donesu najbolju moguću odluku.

U iščekivanju sastanka s čelnicima FS BiH, Prosinečki praznično vrijeme provodi u krugu porodice u Zagrebu. Za “Dnevni avaz” prokomentirao je činjenicu da je, uz Osima, jedini kandidat za selektora BiH.

“Čuo sam se s ljudima iz Saveza. Sutra (danas, op. a) opet ćemo se čuti i definitivno dogovoriti gdje ćemo se sastati, hoće li oni doći u Zagreb ili ću ja u Sarajevo. Nije isključeno ni da se vidimo na nekoj trećoj lokaciji. Uglavnom, za stol ćemo definitivno sjesti u četvrtak i tada ćemo se sve dogovarati”, kazao je Prosinečki.

Jasnu viziju Prosinečki itekako ima.

“Ne bih ovako javno o vizijama. Svakako da imam jasnu viziju i iznijet ću je ljudima iz Saveza. Nakon tog sastanka, bit ćemo pametniji i vidjet ćemo gdje smo i šta mogu očekivati. U četvrtak ćemo pričati i o finansijskom dijelu, ali to je u drugom planu”, kazao je Prosinečki.

Ogroman kvalitet

Ponovio je još legendarni Robi da je itekako svjestan jačine bh. selekcije.

“Bosna i Hercegovina ima ogroman kvalitet. Ne treba sad izmišljati nikakvu toplu vodu. Svi odlično znamo kakve BiH ima igrače. Većina njih nogometni hljeb zarađuje u najboljim ligama Evrope i imaju ogromno iskustvo. Ko god da bude novi selektor, imat će obavezu da BiH odvede na sljedeće veliko takmičenje”, jasan je Prosinečki.

Poznajem Ivicu, a o Amaru mislim sve najbolje

O jedinom protukandidatu Amaru Osimu, Prosinečki je imao riječi hvale. Ne poznaje ga, ali je čuo za njega.

“Znam Amarovog oca Ivicu i na njega ne treba trošiti riječi. Amara ne poznajem, ali sigurno je da je dobar stručnjak, vidim da je vodio nekoliko ekipa. O njemu mislim sve najbolje”, kazao je Prosinečki.

(BiH.ba)