Drugi čovjek bh. fudbala dao povjerenje Meši Baždareviću

Moguće je da ćemo i na sjednici Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH razmatrati povjerenje Stephaneu Gilliju, odnosno njegov dalji rad na funkciji pomoćnog trenera reprezentacije BiH, potvrdio je u ponedjeljak Milorad Sofrenić, potpredsjednik krovne bh. fudbalske organizacije u razgovoru za Nezavisne novine.

A zbog incidenta u petak na utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između reprezentacija BiH i Grčke, kada je francuski stručnjak i prvi pomoćnik selektora Mehmeda Baždarevića udario gostujućeg igrača Giannisa Gianniotasa i izbio mu zub, sasvim sigurno uslijedit će sankcija Evropske fudbalske federacije (UEFA). Međutim, po svemu sudeći vrlo brzo trebalo bi da reaguju i članovi najvišeg organa N/FS BiH.

“Sjednica Izvršnog odbora bit će održana najvjerovatnije 23. juna i imat ćemo, između ostalog, i tu temu na dnevnom redu. UEFA će sigurno reagovati u vezi sa dešavanjima na toj utakmici, ne samo za ponašanje ljudi iz našeg, nego i iz grčkog tabora, a moguće je da ćemo i mi reagovati. Ne bih prejudicirao o mogućim potezima i zaključcima. Međutim, svako ko nosi grb BiH, odnosno N/FS BiH, njegovi potezi mogu biti tema rasprave na sjednici Izvršnog odbora”, kazao je Sofrenić i dodao:

“Vidjet ćemo šta i kako dalje. Nezahvalno je govoriti unaprijed. Treba sačekati zvanične izvještaje, sagledati snimak, napraviti analizu…”.

Inače, na angažmanu Stephanea Gillija u stručni štab bh. tima insistirao je selektor Baždarević. Bio je to jedan od njegovih glavnih uslova prilikom pregovora o preuzimanju reprezentacije BiH. Kada je u pitanju dalji angažman Baždarevića, njegova pozicija i dalje nije upitna bez obzira na sve manje šanse za direktan plasman u Rusiju i matematičke za drugo mjesto i baraž.

On je prokomentarisao i priču da bi najbolja selekcija BiH od narednog kvalifikacijskog ciklusa nakon dugog niza godina mogla otići iz Zenice i domaće utakmice igrati na nekom drugom stadionu. Najviše se spominje “Grbavica” koja je u fazi rekonstrukcije, ali i svi drugi stadioni ukoliko ispune infrastrukturne uslove takođe će biti u kombinaciji da ubuduće ugoste Edina Džeku, Miralema Pjanića i društvo.

“U opticaju je ne samo ‘Grbavica’, nego i ‘Koševo’ ako se urade još neke investicione aktivnosti. Ako ispune UEFA standarde, tu su naravno i Mostar, Banja Luka i Tuzla… Da ne ulazimo u problematiku države u kojoj živimo, ali ako infrastrukturno zadovoljava uslove – svaki stadion u BiH je potencijalni dom reprezentacije”, zaključio je Sofrenić.

Inače, u ovom trenutku nijedan stadion u BiH, osim “Bilinog polja”, nije u skladu sa standardima UEFA-e i FIFA-e za odigravanje utakmica reprezentacije. To praktično znači da bi u slučaju suspenzije zeničkog stadiona ili iz bilo kojeg drugog razloga nemogućnosti igranja mečeva u tom gradu “zmajevi” bili primorani domaće susrete igrati negdje izvan BiH. U tom slučaju morale bi se tražiti dozvole UEFA-e i potencijalnih saveza zemalja u kojima bi se igrali mečevi. Iz N/FS BiH istakli su u ponedjeljak da zbog incidenata u petak očekuju sankcije iz UEFA-e, ali kako tvrde stadion u Zenici neće biti suspendovan.

(Reprezentacija.ba)