BiH i Grčka igraju meč šestog kola grupe H kvalifikacija za SP

Fudbalske reprezentacije BiH i Grčke večeras će sa početkom u 20,45 sati u Zenici igrati utakmicu šestog kola grupe H kvalifikacija za SP.

Nakon pet odigranih kola, Grčka je druga sa 11 bodova, dok naša selekcija ima bod manje.

U odnosu na duel iz novembra 2016. godine u Pireju, kada su Grčka i BiH odigrale 1:1, Mehmed Baždarević i Michael Skibbe imaju mnogo problema igračkim kadrom.

Skibbe bez četiri igrača

Naša selektor za večerašnji duel ne može računati na čak tri beka (Kolašinac ne igra zbog suspenzije, Pavlović i Vršajević povrijeđeni), dok su Milićević i Krunić otpali zbog povreda.

S duge strane, njemački stručnjak Michael Skibbe morao je spremati formaciju bez suspendovanih Papadopoulosa, Tzavellasa, Tachtsidisa i Samarisa.

Kada se vratimo u novemar 2016. godine i spomenuti susret u Pireju, za našu reprezentaciju tada je igrao Kolašinac, dok od prve minute za Grčku nastupili Papadopoulos, Tzavellas i Samaris.

Skibbe je na sinoćnjoj press konferenciji govorio kako ima kvalitetne alternative za suspendovane fudbalere, ali je evidentno da će Grčka biti oslabljenja u veznoj liniji, gdje su protiv Belgije (Grčka odigrala 1:1 u gostima) Tachtsidis i Samaris obavili veliki dio posla u defanzivnim zadacima.

Protiv BiH će na pozicijama denfanzivnih veznih vjerovatno igrati Maniatis i Tziolis, što bi mogla biti određena prednost za izabranike Mehmeda Baždarevića, jer spomenuta dva igrača imaju iskustvo, ali ne pokrivaju toliko dobro prostor kao što to rade Tachtsidis i Samaris.

Ukoliko se odluči da od prve minute zaigra debitant Siopis (ponajbolji igrač Panioniosa u nedavno završenoj sezoni), onda će Tziolis početi meč sa klupe za rezervne igrače.

Ako bi Pjanić, Jajalo i Cimirot zaigrali od prve minute, definitivno da bi naša selekcija imala dominaciju na sredini terena i na taj način bi lakše dolazila do prilika za postizanje gola.

Dileme na lijevoj strani

Također, lijeva strana Grčke (Tzavellas igrao lijevog beka, a Stafylidis lijevo krilo) je protiv naše reprezentacije i Belgije djelovala besprijekorno i to bi mogao biti veliki problem za Skibbea.

Grčki selektor bi mogao početi sa Oikonomouom na poziciji lijevog beka, a Stafylidis, koji je, ipak, preofanzivan za beka, će najvjerovatni ordinitrati po lijevom krilu.

Alternativa na poziciji lijevog beka je 18-godišnji Retsos (igra za Olympiakos), ali je mala vjerovatnoća da će on zaigrati od prve minute u Zenici.

Jedna od prednosti Grčke je sigurno to što nemaju velikih zvijezda te što im igra ne zavisi od pojedinaca.

Grci stvaraju relativno malo prilika po utakmici, ali su protiv naše reprezentacije i Belgije pokazali da i jedan gol može biti dovoljan za pozitivan rezultat.

Iako će biti oslabljeni neigranjem četiri igrača, Grci će u Zenici na klupi imati igrače poput kreativca Zece (rođen u Portugalu, nastupa za Panathinaikos) ili Donisa (ima odličnu sezonu iza sebe u Nici), koji će sigurno dobiti šansu u nastavku, ako Grčka bude težila ka ofanzivnijoj igri.

Mogući sastav Grčke: Karnezis (Udinese) – Oikonomou (Bologna), Papasthatopoulos (Borussia Dortmund), Manolas (Roma), Torosidis  (Bologna) – Maniatis (Atromitos), Tziolis (Hearts) – Stayflidis (Augsburg), Fortounis (Olympiakos), Mantalos (AEK)- Mitroglu (Benfica).

(Reprezentacija.ba)