Sušić govorio o Alanyasporu i reprezentaciji BiH

Legendi bosanskohercegovačkog nogometa Safetu Sušiću trenutno je sve potaman u životu. Uživa u životu u suncem okupanoj Alanyi, a s istoimenim klubom osigurao je opstanak u Superligi Turske, što mu je bio i glavni cilj kada je početkom godine sjeo na užarenu klupu kluba s juga Turske.

“Uživam. Ovdje su već paklene vrućine i do 30 stepeni. Sezona kupanja je otvorena još prije dvadesetak dana, ali iskren da budem, ja se još nisam okupao. Trenutno mi zadovoljstvo pričinjava odmor u nekom od restorana kraj mora”, počeo je Safet Sušić razgovor za “Dnevni avaz”.

Odlično prihvaćen

Bivši selektor Bosne i Hercegovine ispunio je cilj koji su pred njega u januaru stavili zahtjevni čelnici Alanyaspora – opstanak i ništa drugo.

“Ja sam, najiskrenije, očekivao da ćemo se boriti za opstanak do posljednjeg kola. No, uspjeli smo, praktično, četiri kola prije kraja šampionata osigurati opstanak, što nije nimalo mala stvar. Veliki je to uspjeh, pogotovo zbog činjenice da smo imali paklen raspored kada sam sjeo na užarenu klupu. Morali smo igrati sedam utakmica kod kuće i osam na strani, a igrali smo s Fenerbahceom, Galatasarayem, Trabzonsporom, Basaksehirom… Dakle, sve klubovi iz samog vrha”, rekao je Sušić.

Šta je tajna uspjeha?

“Mnogi su bili digli ruke od Alanye i vidjeli su je na polusezoni kao sigurnog putnika u niži rang. Ali, ne i ja. Krenulo nas je od prvog dana otkako sam postavljen za šefa stručnog štaba. Igrači su me odlično prihvatili, naporno su trenirali i trudili se i rezultati su, logično, sami po sebi počeli stizati. Zaslužili smo opstanak”, rekao je legendarni Pape.

Najbolji nogometaš BiH svih vremena kaže da će biti teško u ekipi zadržati Wagnera Lovea, koji je trenutno prvi strijelac lige sa 21 postignutim pogotkom.

“Love je paklen igrač. Zasluženo je u vrhu liste strijelaca i nadam se da će tu i ostati. Za njegove usluge već su zainteresirani mnogi veliki klubovi iz Turske, ali i iz inozemstva. No, uprava je prošle sedmice razgovarala s njim o produžavanju saradnje i čeka se njegov odgovor. Nadam se da će biti potvrdan i da će Love i naredne sezone nositi dres Alanye. Inače, aktivno radim na pojačanjima za narednu sezonu”, kazao je Sušić.

Jedno od mogućih pojačanja turskog kluba je i veznjak Sarajeva Haris Duljević.

“Bio je jedan moj skaut na proteklom sarajevskom derbiju, gdje je pratio Duljevića. Trenutno u vezi s tim ništa ne znam. Treba tu dosta stvari da se uklopi. Imam 14 stranaca u ekipi i tu sam limitiran, a volio bih i zadržati četvoricu igrača koji su igrali u Alanyi na posudbi. Iskreno, ja bih volio zadržati sadašnje igrače, a ako to ne budemo u mogućnosti, onda ću razmišljati o pojačanjima”, rekao je Sušić.

Upravo na proteklom derbiju njegovo Sarajevo je slavilo pobjedu nad Željezničarom i tako “Plave” s Grbavice znatno udaljilo od titule prvaka BiH.

“Ne znam zašto se na Grbavici žale na rezultat između Radnika i Zrinjskog u Bijeljini. Tu se pobjeda svakako očekivala, bez obzira u kojim okolnostima. Željo titulu nije izgubio u Bijeljini, već na Koševu. Ako nisi u stanju da osvojiš bod u utakmici koja ti, vjerovatno, znači titulu, onda nisi ni zaslužio da budeš prvak. U bilo kojem šampionatu na svijetu rijetko će koja ekipa upropastiti takvu šansu da joj bod treba dva kola prije kako bi vjerovatno bila prvak, ali eto, Želji se to desilo i neka se ljute sami na sebe”, kazao je Sušić.

Selekciju BiH 9. juna očekuje odlučujući susret kvalifikacija za odlazak na Mundijal u Zenici protiv Grčke. Pape je za vrijeme svog mandata na klupi BiH protiv Grka osvojio četiri boda, a posebno impresivna je bila pobjeda na Bilinom polju od 3:1.

Dolaze po bod

“Ne mogu se sjetiti da je Grcima neko uspio dati tri gola. Rijetke su to selekcije. Grci igraju nevjerovatno tvrdo. No, nama je to ključna utakmica, a ukoliko želimo pobjedu, ključni igrači Miralem Pjanić i Edin Džeko moraju nam biti raspoloženi. U suprotnom, teško da se možemo nadati pobjedi. Istina, imamo problema u zadnjoj liniji, ali to nije toliko bitno, Grci neće napadati. Najvažnije je kako probiti njihovu čvrstu odbranu. Oni u Zenicu dolaze da odigraju 0:0, a na nama je da tako ne bude”, kazao je Sušić.

Sreća pa ne igra Tzavellas

U sastavu reprezentacije Grčke zbog suspenzije neće biti Georgiosa Tzavellasa. Ovaj defanzivac, glavna uzdanica Sušićeve zadnje linije u Alanyi, u posljednjim sekundama utakmice u Atini postigao nam je pogodak (1:1).

“Sreća naša pa ne igra Tzavellas u Zenici. Sjajan je defanzivac i sigurno je da će Džeki i saigračima biti olakšan posao. Stalno s njim pričam o temi BiH – Grčka, međusobno se zezamo, a rekao mi je da će biti uz svoju reprezentaciju u Zenici. Bit ću i ja pa ćemo se možda i vidjeti na Bilinom polju”, kazao je Sušić.

Višća jedan od boljih igrača lige

Uoči posljednja dva kola turskog šampionata vodeći Besiktas ima četiri boda prednosti u odnosu na prvog pratioca Basaksehir, za koji nastupa bh. reprezentativac Edin Višća. Pape smatra da će Besiktas zadržati prednost u odnosu na gradskog rivala.

“Ne vjerujem da će Besiktas ispustiti priliku da odbrani naslov. Što se tiče Višće, on je jedan od boljih napadača u Turskoj i ove sezone igra odlično”, rekao je Sušić.

(Reprezentacija.ba)