Njemačka policija potvrdila kako su eksplozivne naprave postavljene izvan autobusa

Prvi četvrtfinalni susret Lige šampiona između Borussije Dortmund i Monaca, koji se trebao igrati večeras, odgođen je nakon što su se u u blizini autobusa s igračima njemačkog kluba dogodile tri eksplozije pri čemu je ozlijeđen defanzivac Marc Bartra.

Njemačka policija je potvrdila kako su eksplozivne naprave postavljene izvan autobusa, po svemu sudeći u grmlju uz cestu. Međutim, policija za sada nije objavila informacije o kakvim se napravama radi.

“Još uvijek ne možemo objaviti što je to točno eksplodiralo”, poručili su iz policije, prenosi Jutarnji.hr.

Eksplozije policija zasad ne tretira kao teroristički napad, ali je u utorak navečer priopćeno kako se radi o ozbiljnom napadu.

“Prema prvim spoznajama policija polazi od napada pomoću ozbiljnih eksplozivnih naprava”, priopćeno je iz policije u Dortmundu.

U posebnu priopćenju govori se o još jednom “sumnjivom objektu” pronađenom u blizini hotela u kojem su odsjeli igrači.

Iz Borussije su potvrdili da je došlo do eksplozije na putu do stadiona Westfalen, da je Bartra u bolnici, a da su ostali igrači na sigurnom.

“Ubrzo nakon što je klupski autobus krenuo prema stadionu došlo je do incidenta. Jedna je osoba ozlijeđena i prevezena je u bolnicu, a autobus je oštećen,” objavili su iz njemačkog kluba.

Mediji navode kako je španjolskom nogometašu odmah pružena pomoć u bolnici, a navodi se kako ozljede nisu teže prirode. Navodno mu je ozlijeđena ruka od razbijenog stakla na prozoru.

Srećom na stadionu nije bilo nikakvih incidenata. Navijači su mirno čekali informacije o napadu, ali i utakmici. Vodstvo njemačkog kluba je poručilo navijačima da ostanu mirni, kako bi sigurno mogli napustiti stadion.

Policija je objavila kako na stadionu nije bilo nikakve opasnosti, niti razloga za paniku.

“Igrači su u šoku, cijela momčad je u šoku. Niko nije očekivao ovako nešto. Napali su nam autobus. Ove slike teško izlaze iz glave, nadam se kako će dečki sutra biti konkurentni na terenu. Svi se sada držimo zajedno, igrači su nakon incidenta vraćeni u hotel,” kazao je izvršni direktor Dortmunda Hans-Joachim Watzke.

“Autobus je skrenuo s glavne ulice, kada je došlo do eksplozije. Nakon što je došlo do velikog praska svi smo se sagnuli i smjestili na pod. Nismo znali što se dogodilo,” kazao je vratar Roman Burki, dok je Lukasz Pisczek dodao: “Ograda je eksplodirala, a potom se razletilo staklo na autobusu. Bartra je dobio posjekotine po ruci.”

“Ovo je jasan napad na klub. No, sada je najvažnije Bartrino zdravlje i sigurnost igrača i navijača,” dodao je Andreas Moller koji je za klub iz Dortmunda igrao od 1994. do 2000.

Predsjednik kluba Reinhard Rauball uvjeren je kako će ovaj ‘incident’ dodatno osnažiti igrače.

“Pozitivan sam, sve ovo ih je dodatno mobliziralo,” poručio je Rauball.

Šokantna situacija ujedinila je i navijače. Njemački fanovi su putem društvenih mreža ponudili navijačima Monaca besplatan smještaj kako bi sutra mogli prisustvovati utakmici.

Novi termin utakmice je sutra od 18:45 časova.

(Reprezentacija.ba)