Budite spremni za večerašnji meč između Albanije i Bosne i Hercegovine (18 sati – FACE TV) i saznajte glavne informacije o našim protivnicima koje sa klupe vodi talijanski selektor, a koji su za razliku od fudbalske reprezentacije BiH igrali na Euru 2016.

ELSEID HYSAJ PRVA ZVIJEZDA TIMA

Otkako se Lorik Cana oprostio od reprezentacije, najveća zvijezda tima je Elseid Hysaj (23). Hysaj igra na poziciji desnog beka i član je italijanskog Napolija. Za Albaniju je odigrao 28 mečeva, a njegova tržišna vrijednost iznosi 14 miliona eura.

TRENUTNO 54. NA FIFA RANG LISTI

Albanija se trenutno nalazi na  54. poziciju na FIFA rang listi. Najbolje su bili plasirani u augustu 2015. godine, kada su zauzimali 22. mjesto.

JEDAN NASTUP NA VELIKIM TAKMIČENJIMA

Albanija je samo jednom nastupila na velikim takmičenjima i to prošle godine na Europskom prvenstvu u Francuskoj. Albanci su u kvalifikacijama za EP 2016. godine osvojili drugo mjesto u grupi sa Portugalom, Danskom, Srbijom te Armenijom.

SELEKTOR ITALIJAN

Gianni De Biasi (60) je 2011. godine preuzeo selekciju Albanije. U proteklim kvalifikacijama za EP u Francuskoj 2016. godine napravio je historijski uspjeh i po prvi put odveo Albaniju na Euro. U njegovom mandatu, Albanija je pobijedila Portugal i Francusku.

NAJTEŽI PORAZ OD MAĐARSKE

Najubjedljiviju pobjedu Albanija je ostvarila protiv Kipra 2009. godine, kada je slavila sa 6:1. Najteži poraz doživjela je od Mađarske 1950 godine izgubivši sa čak 0:12.

VRIJEDNOST SELEKCIJE 37.2 MILIONA EURA

Igrači koji su na raspolaganju selektoru De Biasiju za duel sa BiH vrijede ukupno 37,2 miliona eura. Najskuplji je Hysaj sa 14 miliona, a Balaj vrijedi tri miliona eura.

CANA ODIGRAO NAJVIŠE MEČEVA, BOGDANI NAJBOLJI STRIJELAC

Lorik Cana je igrač sa najviše nastupa u A reprezentaciji Albanije. Cana je nastupio u 93 utakmice za Albaniju te postigao jedan gol. Najbolji strijelac u historiji selekcije Albanije je Erjon Bogdani, koji je postigao 18 pogodaka u 74 susreta za nacionalni tim.

TRI VEZANA PORAZA

Albanija je u posljednja tri meča zabilježila isto toliko poraza. Sve tri utakmice su igrali u okviru kvalifikacija za SP i nisu postigli nijedan gol. Izgubili su od Španije (0:2) i Izraela (0:3) na svom terenu te prije nekoliko dana u gostima protiv Italije (0:2).

SUKOB IGRAČA I SELEKTORA

Iako je De Biasi odveo Albance po prvi put u historiji na jedno veliko takmičenje (Euro 2016), atmosfera u timu je loša. Ponajbolji igrač tima Taulant Xhaka je nakon duela sa Italijom napustio kamp reprezentacije, dok su Amir Abrashi i Ergys Kace odlučili da ne igraju za selekciju sve dok je De Biasi na mjestu selektora.

ČETIRI IGRAČA IZ DOMAĆEG PRVENSTVA

Od fudbalera koji se nalaze na spisku selektora De Biasija za duel sa BiH, samo četvorica nastupaju u domaćem prvenstvu. To su golmani Hoxha (Partizani) i Shehi (Skenderbeu) te defanzivac Alla (Kukesi) i veznjak Latifi (Skenderbeu).

OD 2002. GODINE STRANI SELEKTORI

Posljednji domaći stručnjak koji je sa klupe predvodio Albaniju bio je Sulejman Demollari (od 2001. do 2002. godine). Od 2002. godine pa do danas, Albanija je promijenila šest selektora. Albance su trenirali Giuseppe Dossena, Hans – Peter Briegel, Otto Barić, Arie Haan, Josip Kuže te aktuelni Gianni de Biasi.

(Reprezentacija.ba)

ALBANIJA – BIH – utorak 28. mart od 18 sati – ekskluzivno na FACE TV.