Internet portal FootMercato jučer je objavio opširan intervju sa novim selektorom naše reprezentacije koji je govorio o planovima i ambicijama na novoj funkciji, kao i o podmlađivanju reprezentacije, te selekciji Francuske, prenosi Klix.ba

“Na raspolaganju će mi biti dobri igrači, odnosno igrači sa kojima se moje ideje mogu sprovesti u djelo. Nadam se da ćemo u ovim kvalifikacijama napraviti dobre stvari, te stvoriti dobru podlogu za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine“, izjavio je Baždarević.

“Imam dovoljno vremena da se dobro pripremim za sve. Slijedi posmatranje igrača, te putovanja i razgovori sa njima. Do marta ću često biti na putu jer želim igračima kazati šta očekujem od njih, kao i čuti šta oni očekuju od mene. Kontakt sa nekim igračima već je ostvaren. Sačinio sam plan putovanja i posjeta. Krećem od Engleske, potom ću u Italiju, Njemačku i naravno u Francusku“, dodao je bh. selektor.

Većinu igrača Baždarević poznaje odranije.

“Džeko i Pjanić su veliki igrači. Poznajem ih već dugo. Džeko je ponikao u mom Željezničaru, a Pjanić je igrao za Lyon protiv klubova koje sam predvodio“, kazao je Baždarević.

Baždarević reprezentaciju postepeno namjerava podmladiti.

“Predočio sam plan koji sadrži promociju i forsiranje mladih igrača. Moramo razmišljati o budućnosti i nadolazećim generacijama. Mi nismo bogata zemlja koja sebi može priuštiti luksuz da olako gubi talente. Svoj posao ću raditi odgovorno, a svaki igrač da bi došao do reprezentacije kvalitet mora potvrditi igrajući za svoj klub”, najavio je novi selektor.

Veliki problem do sad predstavljao je loš kvalitet Premijer lige BiH.

“BiH je sudionica kvalifikacija već gotovo dvadeset godina, a na veliko takmičenje plasirali smo se samo jednom. Jedan od razloga zbog čega je to tako leži u i činjenici da je klupski fudbal u BiH na niskim granama. Moja želja je da se i taj proces pokrene. Imam neke ideje, a namjeravam porazgovarati sa svim trenerima u domaćem prvenstvu”, dodao je Meša.

Put do Francuske posut je sa mnogo trnja, ali Baždarević je od prvog dana veliki optimista.

“Ako se plasiramo to će biti ogroman uspjeh. Do kraja kvalifikacija je šest utakmica, a mi moramo pobijediti pet puta, te na šestoj utakmici osvojiti makar jedan bod. Dok postoji nada, mi moramo vjerovati u uspjeh i davati sve od sebe“, smatra Baždarević.

Na kraju je prokomentarisao reprezentaciju Francuske, zemlje čiji je stanovnik već gotovo tri decenije.

“Francuska je moja druga domovina. Trenutno imaju izuzetno kvalitetnu reprezentaciju. Račune im može pomrsiti samo Bosna i Hercegovina. Ako se sretnemo u polufinalu, teško Francuzima“, kazao je na kraju Baždarević, javlja Klix.ba

(Reprezentacija.ba)