Safet Sušić u vrlo se kratkom vremenskom periodu našao bez nekolicine standardnih igrača.

Odlučili su više da ne igraju za reprezentaciju Spahić, Misimović i Ibričić, a onda se povrijedio Kolašinac, Salihović, pa zatim i Bičakčić. Nije tu bio kraj crnom nizu, pa je prošli vikend stigla i informacija kako Sušić protiv Izraela ne može računati ni na Vedada Ibiševića, a upitan je i nastup Tina Svena Sušića. Ni Mensur Mujdža nije konkurisao za Freiburg u posljednjem meču.

Emir Spahić će ponovo igrati za reprezentaciju protiv Izraela i koliko god se polemisalo oko potrebe Spahićevog povratka u reprezentaciju, treba podržati svaku odluku selektora koja će povećati šanse da se Bosna i Hercegovina plasira na Euro 2016.

Odbrana sa Mujdžom i Lulićem na bekovima, a Šunjićem i Hadžićem na stoperima, iako neuigrana, pokazala se čvrsta i kompaktna u dvije izuzetno jake utakmice protiv Velsa i Belgije i tu objektivno Spahić i nije toliko nedostajao. Svima je jasno da je ona protiv Kipra sa Vršajevićem, Bičakčićem, Šunjićem i Lulićem bila znatno ranjivija i da su se golovi primili u dobroj mjeri zbog individualnih grešaka, a ne loše postavke cijele ekipe, pa bi u takvoj eventualnoj postavci Spahićev povratak značio kud i kamo više.

U odbrani će najveća pojačanja biti povratak Kolašinca i Salihovića, a svakako da bi važnu ulogu u reprezentaciji imao i Ervin Zukanović, no nakon informacija Federalne televizije da je njegov otac otvoreno prijetio Safetu Sušiću i sekretaru Elmiru Pilavu poslije nedobivanja vize za SAD, ali i demantija i izjave Seada Sušića da je Zukanović igrao za reprezentaciju i nakon što je odbio njegovu menadžersku ponudu, reprezentativna karijera stopera Chieva u ovom trenutku nije realna.

Ivan Crnov

Crnov umjesto Salihovića, Hebibović za eventualni izostanak Mujdže

Bez Salihovića i Kolašinca na lijevom beku igra Lulić, a na krilu svoje šanse traže Sušić, Višća ili Hajrović. Uz izostanak i Ibiševića, na desnu će stranu Hajrović ili Višća, tako da bi Safetu Sušiću dobro došao još jedan brz i kvalitetan ljevak, a trenutno se najbolje rješenje nudi u redovima bh. prvaka Zrinjskog u vidu Ivana Crnova (24) koji je po mnogima trenutno jedan od najboljih igrača u ligi, koji osim uz lijevu stranu, može odgovoriti i na zadatke na sredini terena.

anel hebibovic

Anel Hebibović

Eventualni izostanak Mensura Mujdže na desnom beku bi bio veliki problem, ali bi se možda djelomično mogao nadomjestiti još jednim igračem iz Mostara, brzim i opasnim Anelom Hebibovićem (24) koji je trenutno prvo ime Veleža, ali i uz povrijeđenog Srđana Stanića najbolji desni bek i krilo koje Bosna i Hercegovina ima i koji je igrač vrijedan pažnje.

Pape Štiliću vjerovao više nego Misimoviću, gužva u sredini terena

Što je za navijače Sarajeva poslije rata bio Said Husejinović, to je na Grbavici bio Semir Štilić (27). Majstor fudbala, igrač koji je opasan sa svake pozicije, jer svojim asistencijama i golovima prelama utakmice koje su “bare-bare”. Vjerovao mu je i Safet Sušić, pa je zbog Štilića, čak protiv Bjelorusije kući na klupi ostavio najvećeg, Zvjezdana Misimovića.

Da li je Štilić iznevjerio Papeta ili mu Sušić kao nedostatak kvalitete gleda činjenicu da su njegovi saigrači iz Lecha dogurali i do Bayerna, a on još uvijek igra u Poljskoj, ne znamo, ali Semir Štilić definitivno je igrač visoke klase koji još uvijek ima vremena da napravi i veliku europsku klupsku karijeru. Smatramo da je najveći Štilićev problem velika gužva u veznom redu i odlična konkurencija u vidu Pjanića, Medunjanina, Hajrovića, Prcića i Sušića, koji ili igraju u puno boljim klubovima ili su poprilično mlađi od Semira Štilića. Teško je očekivati da će Štilić biti pozvan za Izrael, ali se definitivno radi o igraču koji ne smije biti otpisan.

Ibišević i Džeko nemaju prave zamjene, da li poslati poziv novom napadaču zbog preventive

Nakon povrede Vedada Ibiševića postavlja se ponovo pitanje gdje naći kvalitetnog napadača za našu reprezentaciju u ovome trenutku? Objektivno, od svih naših napadača nijedan nije klasa Edina Džeke i Vedada Ibiševića, pa bi svaki poziv bio samo zbog preventive, u slučaju da se, ne daj Bože, povrijedi i Edin Džeko.

Eldin Hadzic

Eldin Hadžić

Ermin Zec (26) ima reprezentativno iskustvo i kvalitet, ali nije ni blizu forme potrebne da u pravoj mjeri odgovori reprezentativnim zadacima. Ajdin Mahmutović (28) je za Teplice  u Češkoj u 12 utakmica postigao 5 golova. Ne zaboravljamo da je i Džeko igrao u Teplicama, ali već sa 21 godinu prešao u Wolfsburg, jer ukoliko imate kvalitet iz Češke ili Poljske na korak ste u Bundesligu. Pozvnavajući sistem rada Safeta Sušića ni Mahmutović nema velike šanse za poziv. Velike nade polagale su se u Milana Đurića (24), ali i on je u posljednjih 10 utakmica za Cesenu skupio jedva dva sata igre i nije postigao nijedan gol.

Najbolji kandidat za pojačavanje napada bi bio Eldin Hadžić (23) koji sve više započinje utakmice u Zaragozi koja je peta u drugoj španskoj ligi, a koji je u posljednjih osam utakmica postigao dva gola. Hadžiću je plus što je sve češće starter u klubu koji je dobro pozicioniran u solidnoj ligi, te što je mlađi od većine njegovih konkurenata.

Safet Sušić je upravu, da nijedan od ovih igrača svojim rezultatima i karijerama ne može ni blizu parirati Edinu Džeki i Vedadu Ibiševiću, čak i u njihovim ranijim godinama, ali ipak još jednog napadača bi trebalo pozvati, prvenstveno zbog predostrožnosti.

Svima je jasno, klubovi u Bosni i Hercegovini pod hitno moraju promijeniti uslove rada za mlade selekcije i početi proizvoditi kvalitetnije igrače, kao što to već odavno rade u Zagrebu, Splitu, Beogradu, Mariboru…

(Reprezentacija.ba)