Fudbalska reprezentacija BiH večeras će u svojim redovima po prvi put imati Denija Miloševića (22) i Jozu Šimunovića (23).

Dva mlada i školovana igrača od velikog su značaja za modernizaciju bh. reprezentacije koja je očigledno neimnovna i neophodna.

Deni Milošević već je sa 18 godina igrao za seniorski tim Standarda iz Liegea i bio redovan član mladih reprezentacija Belgije.

Iako rođen u Belgiji i redovan reprezentativac mladih belgijskih selekcija Milošević je uz svog oca Tuzlaka fudbalera Cvijana i majku Goraždanku rukometašicu Muhiru zavolio svoju Bosnu i Hercegovinu. Za Reprezentacija.ba portal krajem 2013. godine potvrdio je kako je spreman čekati poziv Bosne i Hercegovina ma kad god on stigao i da ne želi više igrati za Belgiju.

Nakon uspješno završenih administrativnih prepreka Deni debituje za U21 BiH, a na utakmici protiv Švicarske dobija velike simpatije prisutnih predstavnika turskog Konyaspora za koji već tada igraju Riad Bajić i Amir Hadžiahmetović. Turci shvataju o kakvom se kapitalcu radi i vrlo lako pristaju na uslove koje postavlja Denijev otac i menadžer Cvijan Milošević.

Njegov fantastičan šut sa distance, odlično kretanje na terenu (za U21 BiH nerijetko je “prelazio” po 11 km na utakmici), te ono najvažnije – nevjerovatne asistencije u stilu Zvjezdana Misimovića vrlo brzo ga postavljaju za jednog od ključnih igrača Konyaspora pa u prošloj sezoni igra čak 47 utakmica (nekad i na pozicji špica) za tim koji je osvojio turski Kup i Superkup.

Možda je predugo čekao na poziv Mehmeda Baždarevića, ali važno je da je Deni Milošević danas u reprezentaciji i nadamo se kako će što prije dobiti šansu da igra jer sigurno ima šta dati našem timu.

Ko je i kako preporučio Jozu Šimunovića Mehmedu Baždareviću ne znamo, ali znamo da je Bosna i Hercegovina preko noći dobila jako kvalitetnog stopera kojeg u svojim redovima već danas žele pojedini klubovi iz Premiershipa.

Dok zapadna Europa masovno besplatno uvozi bh. mozgove, dovođenjem Joze Šimunovića u redove BiH, uspjeli smo bez potrošene marke u razvoj igrača dobiti izuzetno kvalitetno rješenje u odbrani za dugi niz godina.

Jozo je bio jedan od najboljih izdanaka Dinama iz Zagreba i prije dvije godine ga je Celtic platio čak 7.5 miliona eura što je izuzetno velika cifra za neafirmisane defanzivne igrače.

Prošao je sve selekcije hrvatske repreznetacije, osim one seniorske. Porijeklom iz Jajca vezan posebnom vezom koju svi Bosanci imaju prema svom mentalitetu i porijeklu Jozo je lako presjekao svoja razmišljanja i donio odluku da se punim kapacitetom stavi na raspolaganje Bosni i Hercegovini.

Od toga da li je Šimunović prije nekoliko godina svoju budućnost vidio u dresu hrvatske ili bh. reprezentacije, puno je važnije da Bosna i Hercegovina od danas ima modernog i visokog stopera (1,91 m) koji redovno igra u velikom klubu i pred kojim je očigledno svijetla budućnost jer već danas za njega Burnley zvanično za njega nudi 11 miliona eura.

A kakve će tek ponude imati nakon nastupa u Ligi Šampiona u grupi u kojoj je sa Bayernom, PSG-om i Anderlechtom…

Deni i Jozo, sretno u dresu Bosne i Hercegovine!

(Reprezentacija.ba)