Fudbalska reprezentacija BiH u subotu protiv Portugala u Lisabonu nastavlja kvalifikacije za EURO 2024.

Nakon dva kola smo treći u grupi iza Portugala i Slovačke. Da smo remizirali u drugom kolu protiv Slovaka, naš direktni konkurent za drugo mjesto vjerovatno bi već bio otpisan do posljednjeg kola i utakmice protiv Zmajeva u Zenici, no rezultati prva dva kola garantuju zanimljivu utrku BiH i Slovačke za drugo mjesto i direktan plasman.

Za našu reprezentaciju i šanse za direktan plasman važne su četiri utakmice nakon Portugala u kojima dočekujemo Luksemburg, dva puta igramo protiv Lihtenštajna, te gostujemo Islandu.

Četiri pobjede u nizu izgledaju često kao nemoguća misija, bez obzira na kvalitet protivnika, ali s obzirom da će se te četiri utakmice igrati ukupno u tri turnusa (juni, septembar i oktobar) i psihološki će ih biti lakše pripremiti.

Slovaci u junu gostuju Islandu i Lihntenštajnu. U septembru dočekuju Portugal i Lihtenštajn, a zatim u oktobru gostuju Portugalu i Luksemburgu. Novembar im donosi domaću utakmicu protiv Islanda, te na kraju gostovanje u BiH.

BiH za plasman na EURO 2024 osim kroz kvalifikacije ima još jednu šansu – a to je kroz baraž na proljeće 2024. godine. Baraž smo osigurali prvim mjestom u našoj grupi u Ligi Nacija.

Raspored preostalih utakmica BiH u kvalifikacijama za EURO 2024:

Treće kolo: Portugal – BiH (17. juni)

Četvrto kolo: BiH – Luksemburg (20. juni)

Peto kolo: BiH – Lihtenštajn (8. septembar)

Šesto kolo: Island – BiH (11. septembar)

Sedmo kolo: Lihtenštajn – BiH (13. oktobar)

Osmo kolo: BiH – Portugal (16. oktobar)

Deveto kolo: Luksemburg – BiH (16. novembar)

Deseto kolo: BiH – Slovačka (19. novembar)

Raspored i tabele svih grupa kvalifikacija za EURO 2024 pogledajte na linku ispod

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16