Ženska koŔarkaŔka selekcija BiH mogla bi se automatski plasirati na SP 2022 (igra se u Australiji) jer je reprezentacija Bjelorusije odustala od nastupa u kvalifikacijama.

Bjeloruskinje su trebale igrati na kvalifikacinom turniru u japanskoj Osaki zajedno sa Japanom, BiH i Kanadom, ali nisu mogle otputovati u Aziju jer je veliki broj članova njihove ekspedicije pozitivan na koronavirus.

“Veliki broj sportista i stručnog osoblja je neposredno pred polazak zaražen koronavirusom, a osim Å”to su članovi tima kontakti prvog nivoa, neke druge igračice su pokazale simptome na aerodromu, Å”to je praktično onemogućilo učeŔće na turniru.

S Obzirom na karantinska ograničenja u Japanu, u ovakvim uslovima, a i u cilju sprječavanja ugrožavanja zdravlja preostalih članova tima, koji su imali veoma dug let za Osaku, Savez je zajedno sa Ministarstvom sporta i turizma donio teÅ”ku odluku”,Ā saopÅ”teno je iz KoÅ”arkaÅ”kog saveza Bjelorusije.

S obzirom da tri reprezentacije iz grupe idu na SP, sada se čeka zvanična odluka FIBA-e o ovoj situaciji i uskoro će biti poznato da li će naÅ”e koÅ”arkaÅ”ice automatski izboritit nastup na Mundobasketu.

https://reprezentacija.ba/350165-bh-kosarkasice-se-okupile-u-parizu-selektor-lojo-racuna-na-12-igracica-u-kvalifikacijama-za-sp

(Reprezentacija.ba)