NFSBIH bira prvog čovjeka fudbala u BiH

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine narednih bi mjeseci trebao dobiti novog tehničkog direktora.

Kao nasljednika penzionisanog Denijala Pirića spominju se razna imena, većinom bivših reprezentativaca ili trenera domaćih klubova koji iza sebe uopšte nemaju trofejne trenerske ili uspješne menadžerske karijere, te koji u kolektivima u kojima su radili ne mogu istaći značajne uspjehe i rezultate.

U neformalnim razgovorima većina naših aktuelnih i bivših fudbalskih asova, ali i ljudi koji prate stanje u bh. fudbalu slažu se kako bi za ovu funkciju najbolje rješenje bio Saša Papac.

Nekadašnji reprezentativac sa bogatom međunarodnom karijerom trenutno obnaša funkciju skauta A reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Iako se nikada medijski nije nametao Papac je ostavio veliki trag gdje god da je igrao i radio.

Najveći sigurno u Glasgowu, gdje je igrama u dresu Rangersa u Škotskoj i Europi zadobio široke simpatije, poštovanje, ali i kontakte i iskustvo. Bez ijednog skandala i incidenta za cijele karijere.

Osim što ima iskustvo rada u velikim i modernim fudbalskim kolektivima, Papac za razliku od konkurenata odlično govori strane jezike, finansijski je nezavisan, a mogao bi se uklopiti i po tom nesretnom i u svijetu prevaziđenom kriteriju – nacionalnom ključu.

O nacionalnom ključu u Fudbalskom savezu BiH se govori sve tiše kao o zvaničnom kriteriju, jer bi on mogao skupo koštati krovnu kuću bh. fudbala pojavi li se neki “fudbalski slučaj Sejdić i Finci”. U vremenu kada UEFA i FIFA najviše snage usmjeravaju na borbu protiv rasizma i šovinizima, krovna kuća bh. fudbala kao žive ljude ne prepoznaje nikoga osim Bošnjaka, Hrvata i Srba, pri tome zaboravljajući da su se fudbalom u BiH i prije NFSBIH bavili i bh. građani, ali i Česi, Mađari, Jevreji, Slovaci rođeni u našoj državi.

Upravo zato NFSBIH se u ovom slučaju treba povesti ključem stručnosti i referentnosti i zato motivisati Sašu Papca da se kandiduje, a kasnije ga i izabrati na funkciju tehničkog direktora NFSBIH.

(Reprezentacija.ba)