Misimović iz Kine o reprezentaciji BiH i svom zasićenju od fudbala

Zvjezdan Misimović – samo dvije riječi, ali riječi iza kojih se krije čitava priča koja je utkana u najljepši dio historije nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Mnogi će reći da je dan kada je Zvjezdan skinuo dres s državnim grbom, nakon poraza od Nigerije u drugom kolu grupne faze Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine, označio početak pada našeg tima. Jer, uprkos neupitnom napretku Miralema Pjanića, rupu koju je popunjavao Zvjezdan, ni dan-danas niko nije uspio začepiti na pravi način, piše Dnevni Avaz.

Na kraju svijeta

I dok selektor našeg tima Mehmed Baždarević pokušava iz ekipe koja stagnira izvući maksimum u nastojanju da “Zmajevi” po drugi put u historiji zaigraju na Mundijalu, Zvjezdan na drugom kraju planete, u dresu Peking Renea privodi svoju fudbalsku karijeru kraju, a u razgovoru za “Dnevni avaz” otkrio nam je da će na nju vrlo brzo staviti tačku.

– Ostala su nam još dva kola do kraja sezone, ali smo, nažalost, četvrti i više nemamo šansi da se vratimo u Prvu kinesku ligu. S klubom imam ugovor na još jednu godinu, ali zaista ne znam imam li volje da je odradim – rekao nam je Misimović u telefonskom razgovoru iz Kine.

zvjezdan misimovic bazdarevic trening bih

Zvjezdanu su 34 godine, a fudbalom se profesionalno bavi 16 godina, otkako je 2000. zaigrao za drugi tim Bajerna. Zato njegova razmišljanja nisu nelogična.

– Dosadio mi je fudbal. Predugo igram, a otkako sam u Kini, imam previše vremena za razmišljanje. Ovdje sam sam, a porodica mi je u Njemačkoj. Djeca rastu, a ja sam na drugom kraju svijeta. Zato na kraju sezone planiram sjesti s ljudima iz kluba da vidimo šta dalje, ali iskreno, mislim da sam dao dovoljno – dodao je bivši reprezentativac BiH.

BiH može na SP

Utakmicu s Belgijom u Briselu, u kojoj je naš tim doživio težak šamar, Zvjezdan je gledao na televiziji.

– Djelovalo je loše i nepovezano. Bojim se da se neke stvari tu još ne mijenjaju. Možda se od ove ekipe očekuje ono što ona, jednostavno, ne može napraviti. Belgija je sila, ali meni je zasmetao način na koji smo izgubili, jer je ono bio, zaista, veoma loš nastup. No, poraz u Belgiji ne treba shvatiti tragično. Mislim da BiH ponovo može zaigrati na Svjetskom prvenstvu – rekao je Misimović.

pjanic-dzeko-misimovic

Pjanić ima kapacitet da bude vođa

Kao fudbalera koji je odlično obavljao zadatke dirigenta naše reprezentacije, zabio i namjestio mnogo važnih golova, zanimalo nas je šta Misimović misli o svom nasljedniku Pjaniću.

– Pjanić je oduvijek bio veliki talent. Njegovo znanje nimalo nije sporno. Koliko ja mogu vidjeti, sve se bolje uklapa u novu ulogu u reprezentaciji i mislim da ima kapaciteta da na pravi način predvodi ekipu – rekao je Misimović za Dnevni Avaz.

(Reprezentacija.ba)