Nazad organizirani, fizički odlično pripremljeni i opasni u kontranapadima

Selekcija Estonije prvi je protivnik našeg državnog tima u kvalifikacijama za 21. po redu svjetski nogometni šampionat, kojem će 2018. godine domaćin biti Rusija.

Piše: Admir Vatreš

Estonci su trenutno 117. na FIFA-inoj rang listi, što je 20 mjesta bolje od njihovog najlošijeg rankinga, koji su zabilježili u oktobru 2008. godine.

Najbolje pozicionirani bili su pak u martu 2012., kada su zauzimali visoko 47. mjesto.

Baraž za EP u Poljskoj i Ukrajini najbolji rezultat

Estonija nikada nije učestvovala na nekom velikom takmičenju, a najbliži tome bili su u kvalifikacijama za EP 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini, kada su kao drugoplasirani tim grupe C s 16 bodova (5-1-4) izborili baraž, u kojem su eliminirani od Republike Irske s ukupnih 1:5 (0:4, 1:1).

U skupini su završili iza Italije, ostavivši iza sebe selekcije Srbije, Slovenije, Sjeverne Irske i Farskih Ostrva, a za to je najveće zasluge ponio tadašnji selektor Tarmo Rüütli.

Detalj s baražnog meča s Republikom Irskom

Detalj s baražnog meča s Republikom Irskom

Kada su SP u pitanju, najbolji rezultat ostvarili su u kvalifikacijama za Mundijal u Njemačkoj 2006. godine, koje su okončali na četvrtoj poziciji treće grupe sa 17 osvojenih bodova (5-2-5).

Tada su pod vodstvom selektorskog dvojca Arna Pijpersa i Jellea Goesa završili iza selekcija Portugala, Slovačke i Rusije.

U kvalifikacijama za SP u Brazilu 2014. godine nisu napravili zapažen rezultat, zauzevši tek peto mjesto u grupi A, koju su osim posljednje Andore, sačinjavale momčadi Holandije, Rumunije, Mađarske i Turske.

Minule kvalifikacije za EP u Francuskoj nisu bile mnogo uspješnije, s obzirom da im je treće mjesto, koje je osiguravalo baraž, ostalo kratko za šest bodova.

Nastupili su u grupi E s Engleskom, Švicarskom, Slovenijom, Litvanijom i San Marinom, a na kraju su uspjeli sakupiti 10 bodova uz skor 3-1-6.

Klavan prva zvijezda i najskuplji igrač

Od decembra 2013. godine Estonce predvodi mladi švedski stručnjak Magnus Pehrsson (40).

Trenersku karijeru počeo je kao pomoćnik u Åtvidabergsu, a prije Estonije vodio je momčadi Siriusa, GAIS-a, Aalborga i Djurgårdensa.

U dosadašnje 33 utakmice na klupi Estonije Pehrsson ima učinak od 13 poraza, 11 pobjeda i devet remija, što ga ostavlja na poprilično solidnih 33.33% uspješnosti.

Magnus Pehrsson

Magnus Pehrsson

Pehrsson najčešće koristi sistem 4-2-3-1, gdje je fokus postavljen na odbranu, što je svakako njihov najveći adut.

Odličnom fizičkom pripremljenošću Estonci nastoje neutralizirati protivnika, a potom i poentirati iz kontranapada, iz kojih znaju biti vrlo opasni.

Defanzivnom linijom diriguje kapiten Ragnar Klavan, koji je prešavši iz Augsburga u Liverpool ovog ljeta, postao najskuplji estonski igrač svih vremena. Redsi su ga platili 5 miliona eura.

On je ujedno i igrač s najviše nastupa od trenutno pozvanih (112), dok najviše golova na svom kontu ima iskusni veznjak poljske Jagiellonije Białystok, Konstantin Vassiljev. Na 89 utakmica Vassiljev je postigao 21 gol i uz Klavana je svakako najkvalitetniji igrač ove selekcije.

Ragnar Klavan

Ragnar Klavan

Od pozvanih igrača treba izdvojiti i napadača Gabale Sergeija Zenjova, koji je bio strijelac u 10 navrata.

Na spisku od 23 imena nalazi se 13 igrača iz domaćeg šampionata, a najviše ih dolazi iz Flore (7).

Vrijednost tima se prema portalu Transfermarkt procjenjuje na 10.63 miliona eura, a prosjek godina je 26.9.

Sudeći prema posljednjim uigravanjima meč protiv BiH bi trebali započeti Aksalu – Teniste, Baranov, Klavan, Pikk – Dmitrijev, Mets – Kams, Vasiljev, Zenjov – Purje.

U opticaju za prvih 11 su svakako Kruglov, Kallaste i Anler, koje je Pehrsson često rotirao u minulim susretima.

Jedna pobjeda u tekućoj godini

Estonci su u ovoj godini odigrali ukupno osam mečeva i svi su bili prijateljskog karaktera. Dobili su samo jedan i to onaj protiv Andore u junu mjesecu, kada su slavili s 2:0.

Nastupili su i na Baltičkom kupu, gdje su završili kao posljednji iza selekcija Latvije i Litvanije s jednim osvojenim bodom.

Posljednju provjeru imali su krajem augusta protiv Malte, gdje su razočarali, odigravši svega 1:1.

Remi s Maltom u posljednjoj provjeri

Remi s Maltom u posljednjoj provjeri

Jedini strijelac bio je Zenjov, a taj susret zbog povrede propustio je njihov kapiten Klavan, koji se u međuvremenu oporavio i konkurisat će za meč u Zenici.

Koliko su zapravo čvrsti, pokazao je i martovski duel sa Srbijom, koja ih je savladala s minimalnih 1:0, pogotkom u 81. minuti.

Domaćini na Lilleküla stadionu

Estonija domaće utakmice igra na Lilleküla stadionu, komercijalno poznatijem kao A. Le Coq Arena, koja naziv nosi po tamošnjoj kompaniji piva.

A. Le Coq Arena

A. Le Coq Arena

Stadion se nalazi u glavnom gradu Talinu i na njemu svoje utakmice igra Flora.

Kapacitet stadiona je 10.300 sa dodatnim mjestima.

(Reprezentacija.ba)