Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine danas do 16,00 sati će se okupiti na Ilidži. Zmajevi time počinju pripreme za utakmice Lige Nacija u Zenici protiv Njemačke 11. oktobra i Mađarske 14. oktobra.

Niz odluka Barbareza i njegovog tima proteklih sedmica uveliko je naglasio pravilo da će za reprezentaciju igrati samo oni koji to dokažu svojim stavom, ponašanjem, pristupom… Odnosno oni za koje se jasno vidi da im je rezultat i uspjeh reprezentacije iznad ličnog.

Nema sumnje da je ljestvica očekivanja od naših igrača postavljena još više nakon što je iz iznenađujuće izostavljeno nekoliko imena.

Sada svi znaju da nikome nije garantovano mjesto u reprezentaciji.

I sama odluka da igrači ne smiju zakasniti ni minutu iza 16:00 sati na današnje okupljanje podiže nivo očekivanog shvatanja ozbiljnosti reprezentacije.

Sve su to potezi za koje su Barbarez i njegov tim osjetili da su potrebni našem timu da se primaknu željenom nivou.

Kada je riječ o samom terenu naša reprezentacija se nalazi u povoljnijem položaju nego u septembru. Gotovo svi igrači imaju zadovoljavajuću minutažu, a i Tahirović se vratio u prvi tim Ajaxa i na pripreme dolazi sa određenom minutažom u nogama.

Loša vijest je povreda Amara Dedića, nakon koje je pozvan desni bek Osijeka Nail Omerović. Dedić danas ima preglede nakon kojih će se znati više. I povrijeđen je igrao za BiH pa je njegova volja neupitna.

Da Barbarez bira sigurno za naredne protivnike ne bi odabrao superjaku Njemačku, ali ni vrlodobru Mađarsku. Reprezentaciji BiH bi za podizanje samopouzdanja sada odlično “sjeo” trijumf protiv neke lošije europske reprezentacije.

Realnost je da je teško dalje podizati našu ekipu u mečevima gdje će Njemačka željeti još jednu laku pobjedu na putu povratka na svjetske vrhove, a Mađarska također pobjedu kao revanš za remi u Budimpešti.

Ipak, svaka utakmica, pa i protiv jačih protivnika će Barbarezovu ekipu učiniti boljom ukoliko se u mečeve ne uđe potpuno spuštenog garda i bez cilja. A što je teško za povjerovati gledajući na odnos koji naši treneri, ali i izabrani igrači imaju danas prema reprezentaciji.

Pred Barbarezom i igračima je još uvijek cilj da tim izvuku iz višegodišnje krize.

Prošle utakmice protiv Nizozemske i Mađarske bile su korak u tom pravcu. Protiv Nizozemske smo ponijeli veliki kapital da je reprezentacija sebi dokazala da i najboljim timovima može zabiti gol, čak i dva. Ali i da do kraja utakmice može biti konkurentna. Protiv Mađarske smo se uvjerili da smo sposobni sačuvati svoju mrežu i na gostovanju protiv izuzetno organizovanog i čvrstog protivnika – koji se uz to još pred svojom publikom “vadio” nakon blamaže protiv Njemačke. Ne zaboravite Mađarska je ekipa koja je možda i uzor kakva to reprezentacija želimo postati – učesnik velikih takmičenja i tvrd orah za svakog protivnika.

Ako pogledamo kako je izgledao naš tim posljednjih godina, onda je to gore navedeno već znak napretka.

Kao papagaji svi ponavljaju kako bi bilo dobro da reprezentacija do kraja Lige Nacija ima odgovor koji to 15-ak igrača spada u uži okvir Sergeja Barbareza. Istu želju ima i sam selektor, i nema sumnje da će se pokušati primaći tom cilju koliko to bude realno u narednim mečevima.

Ipak, najvažnije je da se iz utakmice u utakmicu ne napravi korak nazad u bilo kojem segmentu u kojem je napredak već napravljen.

Bosna i Hercegovina u oktobru igra dva meča Lige Nacija. 11. oktobra dočekujemo Njemačku, a tri dana poslije Mađarsku. Oba meča igraju se na Bilinom polju u Zenici.

Spisak za Njemačku i Mađarsku:

Golmani:

Nikola Vasilj (St. Pauli), Martin Zlomislić (Antalyaspor), Osman Hadžikić (Velež)

Odbrana:

Sead Kolašinac (Atalanta), Nikola Katić (Zurich), Jusuf Gazibegović (Sturm), Amar Dedić (Salzburg), Nihad Mujakić (Partizan), Ermin Bičakčić (Eintracht Braunshweig), Adrian Barišić (Basel), Stjepan Radeljić (Rijeka)

Vezni red:

Haris Hajradinović (Kasimpasa), Benjamin Tahirović (Ajax), Ivan Bašić (Orenburg), Dario Šarić (Palermo), Denis Huseinbašić (Koln), Dženis Burnić (Karlsruher), Armin Gigović (Kiel), Ifet Đakovac (TSC), Esmir Bajraktarević (New England Revolutions)

Napad:

Edin Džeko (Fenerbahce), Ermedin Demirović (Stuttgart), Haris Tabaković (Hoffenhei

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16