Kapiten BiH Edin Džeko (38) večeras je na press konferenciji pred duel sa Nizozemskom odgovarao na pitanja novinara.

Novi ciklus, novi izazovi, teški protivnici, tvoja odlična forma. Možda si i najbolji naš igrač u najboljoj formi. Ima li ‘goriva’ u ostatku ekipe da odigramo dobro ove dvije utakmice?

“Ako bude ‘goriva’ kao na treninzima, onda će biti dobro. Novi ciklus, opet ja tu po ko zna koji put. I to je neki dobar znak da smo dobro i zdravo. Zadovoljan sam što sam tu sa novim stručnim štabom, odnosno novim selektorom i bivšim kapitenom BiH. To je čast za mene da me bivši kapiten ima kao igrača, a ja ću kao i obično uvijek davati maksimum. Ponavljam, ako bude kao što radimo na treninzima ovih dana – biće dobro.”

Bio su tu i kada je BiH prošli put protiv Nizozemske. Mišljenje o Nizozemcima sada i onoj koja je igrala tada protiv BiH?

“Bio sam u Zenici kada smo igrali 0:0. U drugom meču nisam igrao. Igrali su polufinale Europskog prvenstva. Ekipa koja svake godine izbacuje nove mlade igrače. Većinu ih znamo i veliki kvalitet imaju. Mi imamo dosta novih igrača koji su već pokazali kvalitet.

Treba vremena da se novi igrači priviknu na novi sistem. Stručni štab da se bolje upozna sa igračima i da vidi šta ko i koliko može. Mi smo tu došli da pokušamo najbolje šta možemo, da pružimo maksimum i vidjet ćemo za šta će to biti dovoljno.”

Dugo si tu. Pamtimo utakmice protiv jakih reprezentacija kada smo igrali dobro, vodili, ali nekako smo ispuštali pobjedu. Da li je došlo vrijeme, da kada se možda najmanje očekuje, skinemo skalp jednoj velikoj reprezentaciji kakva Nizozemska jeste?

“Došlo je vrijeme da i mi najmanje očekujemo. Nekako smo mi previše očekivali, a kada se dobije nešto dobro onda ne valja. Ne volim se vraćati unazad i to je druga priča.

Bilo je dosta dobrih rezultata u prošlosti, ali ovo je neki novi ciklus i mislim da trebamo gledati sadašnjost i budućnost. Ubijeđen sam da će ova ekipa iz utakmice u utakmicu igrati sve bolje.”

Da li ste postavili cilje kada je u pitanju Liga Nacija?

“Cilj treba da svaku utakmicu budemo što bolji i da damo maksimum. Znamo da nismo favoriti u ovoj grupi, ali ubijeđen sam da će ekipa dati maksimum.”

Duel Nizozemska – BiH igra se u subotu u Eindohvenu od 20,45 sati.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Reprezentacija.ba (@reprezentacija.ba)

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16