Selektor BiH Sergej Barbarez (52) govorio je na zvaničnoj press konferenciji pred sutršanji duel Lige Nacija između Nizozemske i BiH.

Nizozemci u subotu od 20,45 sati u Eindhovenu dočekuju Zmajeve, a Barbarez je odgovarao na pitanja novinara.

Znamo kakvi su prije bili stavovi da ulazimo u novi ciklus i da ne trebamo previše očekivati. Možemo se vratiti u prošlost i pobjede nad Danskom kada su svi mislili da ćemo izgubili, da dobili smo 2:0. Možda se zbog te utakmice možemo nadati dobrom rezultatu?

“Hajde da se to desi u martu ili u junu. Bilo bi mi draže. Lijepo se sjećati tih momenata, bilo ih je par. Imali smo mi par dobrih megdana u moje vrijeme, a nešto posebno je bilo za vrijeme Svjetskog prvenstva. Sada sam u drugoj ulozi i ne znam koje je ljepše vrijeme. Tada sam uživao i volio što sam radio, a i sada uživam. Da ćemo pokušati – pokušat ćemo sigurno. Preveliki smo mi bili u svom poslu da bi puštali da ide sve kako treba. Nadam se da ćemo biti spremni.

Za sada ide sve kako treba. Nažalost, od dvojice se moramo oprostiti. Jedan je Kolašinac, koji vuče povredu mjesec dana. Sve smo pokušali s njim, došao je ovdje, ali ne ide. Neće ga biti ni jednu ni drugu utakmicu. Od sinoć smo ostali i bez Ahmedhodžića koji je već otputovao na svoju destinaciju. Njegova izrazita želja je bila da se vrati. Imao je povredu koja medicinski i nije bila nešto toliko, ali on se nije osjećao dobro i tražio je da pauzira ove utakmice. Vratio se kući.”

To je nova informacija. Može li se povući paralela sa problemom koji se desio ranije?

“Mene možete pitati i ja želim odgovarati ono što je u mom mandatu. To što je prije bilo se, vjerujte nisam ni informisao. Nije me previše zanimalo. To jeste malo čudna situacija, ali nema razloga da ne vjerujemo našem igraču, njegovom osjećaju i njegovom tjelesnom stanju.

Ja sam uvijek na strani igrača. Ako on misli da ne može, onda ne može. To se brzo riješilo, zatražio je da se liječi kući i nikakav problem. Rekao sam da su svi ovdje svojom voljom i niko nije primoran. Tu ste jer volite da to radite i tako će i biti.”

Da li imate sastav u glavi?

“Selektor u glavi vazda ima nešto, neki plan, neku tradiciju. Nešto posložimo, pa se to mijenja svaki dan. Prinicipijelno, ideja nam je da uvijek imamo najmanje šest stopera, nekad i sedam, jer igramo često sa tri. Poučeni situacijom u junu, gdje smo imali tri-četiri zamjene što niste ni znali. Tabaković je imao probleme sa upalom pluća, ali je zatražio da bude na klupi.

Neko nas ‘dobro gazi sa druge strane’. Ne damo se i borimo se. Želim da svako ko bude pozvan da ima šansu da bude dio priče. Kretat ćemo se sa 23 do 26 igrača u zavisnosti od utakmica.”

Kakva je ideja za meč sa Nizozemskom? Da li ćemo igrati defanzivnije poput utakmica sa Italijom i Engleskom ili je ideja da krenemo sa Demirovićem i Džekom?

“Ideje su uvijek tu. Uvijek je tu neko razmišljanje, stav i plan da se nešto uradi. Zato kažem uvijek i neće mi biti dosadno ponavljati da smo s razlogom smo tu gdje jesmo sada. Uvijek nam je falilo malo realizma i on će s moje strane biti uvijek prisutan. Nismo mi pokušali samo defanzivno igrati protiv Engleske i Italije, ali tako se utakmica razvije.

Nedostajalo nam je preko 15 igrača i opet je to bilo na zavidnom nivou što se tiče spremnosti i voljnog momenta. Junski termin nam je trebao poslužiti za dobijanje stabilnosti i povratka patriotizma, a izgubiti od Engleske i Italije na onaj način nije nikakav stid. Čak naprotiv.”

Kako se pripremiti za meč sa selekcijom koja je igrala polufinale EURO 2024?

“Pokušat će nas sigurno iznenaditi sa nekom idejom, ali dobro smo pripremljeni nakon njihovih utakmica na EURO i imamo plan. Imamo dosta materijala o njima i naši analitičari su to dobro uradili. Imamo ideju i plan kako im se suprotstaviti. Razmišljamo svaki dan 24 sata o tome šta ćemo i kako ćemo i mislim da će to biti neki naš sistem u ove dvije utakmice.”

Zmajevi su nakon press konferencije obavili službeni trening pred sutrašnji dvoboj.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16