Vinko Marinović selektor U21 reprezentacije (52) Bosne i Hercegovine danas na Grbavici protiv Austrije započinje svoj novi mandat.

Baš kao i od Sergeja Barbareza, ni od selektora U21 BiH u prvoj fazi ne treba stavljati broj osvojenih bodova kao kriterij uspješnosti.

Prvenstveno, i Marinović, i Barbarez, ali i ostali naši selektori moraju iskoristiti jedan novi momentum u Fudbalskom savezu BiH i napraviti rekonstrukciju. Ne samo rekonstrukciju opštih načela selektiranja i rukovođenja igračima, nego možda još važnije standarda ponašanja koji se očekuje od svakog našeg reprezentativca – od U15 do seniorske reprezentacije.

U svim našim selekcijama mnogi igrači se i danas ponašaju kao službenici u državnoj administraciji koji su zaposleni preko veze. Nedodirljivi, mrzovoljni i razmaženi. I ono najgore – neefikasni i štetni za cijeli sistem.

Možda bi i Barbarez i Marinović i Orlović i Džakmić kao prvi korak nakon predstojećih utakmica trebalo da prepoznaju koji su to igrači i da im uskrate pozive u budućnosti.

To neće biti lako u ambijentu u kojem nezadovoljna familija igrača pokušava trenere čak udariti i automobilom, ali jedno je sigurno – takvi potezi korisni su za napredovanje mentaliteta, i imaće podršku javnosti.

Jer uz reprezentaciju ide samo fanatičan pristup dresu. Svi koji to nemaju – ne trebaju biti dio nijedne selekcije BiH.

Tek nakon toga rezultate mogu donijeti planovi o tehničkom usklađivanju stila igre u kojima igraju naše selekcije, načinu protoka igrača između selekcija, kriterijima da jedan igrač dođe do A reprezentacije BiH…

Foto: FS BiH

U21 BiH – U21 Austrija, Grbavica, 18,00 sati

U21 reprezentacija Bosne i Hercegovine će dočekati selekciju Austrije u okviru 6. kola Kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

Utakmica se igra na stadionu Grbavica s početkom od 18:00 sati. FS BiH je za sve posjetioce obezbjedio besplatan ulaz na istočnu tribinu.

BiH nakon pet kola ima četiri poraza i jednu pobjedu. Mladi Zmajevi su poraženi od Slovenije (1:2), Austrije (0:2), Francuske (1:2) i Slovenije (3:0). Jedini trijumf ostvarili su na Kipru (2:1).

Na tabeli je Slovenija prva sa 12 bodova, slijede Francuzi sa devet, a treća je Austrija sa osam. BiH sa tri boda zauzima četvrto mjesto, a Kipar je peti sa dva boda.

U teoriji, naša reprezentacija ima šansu za plasman na Euro ako pobijedi preostale tri utakmice (Austrija kući, Francuska u gostima i Kipar kući), te da konkurenti ne ostvare pobjede.

Foto: FS BiH

Spisak selektora Marinovića:

Golmani:

Muhamed Šahinović (Michalovce, Slovačka), Luka Damjanović (AS Trencin, Slovačka).

Odbrana:

Tarik Muharemović (Sassuolo, Italija), Anes Čardaklija (GAIS, Švedska), Nidal Čelik (FK Sarajevo), Rijad Smajić (1.FC Köln, Njemačka), Savo Šušić (FK Borac), Amar Ibrišimović (Wolfsburg, Njemačka), Senad Mustafić (Sturm Graz, Austrija), Enver Kulašin (FK Borac), Nail Omerović (NK Osijek, Hrvatska).

Vezni red:

Niko Kovač (Lecce, Italija), Tarik Ramić (HŠK Zrinjski), Muhamed Buljubašić (Rizespor, Turska), Luka Božičković (NK Nafta 1903, Slovenija), Eldar Mehmedović (FK Sarajevo), Madžid Šošić (HNK Hajduk Split, Hrvatska), Kerim Alajbegović (Bayer 04 Leverkusen, Njemačka), Matej Šakota (Slaven Belupo, Hrvatska), Irfan Ramić (NK Istra 1961) – Naknadno Muamer Hamzić (Sarajevo).

Napad:

Admir Bristrić (Polissya Zhytomyr, Ukrajina), Aleksandar Kahvić (Ulm, Njemačka), Stefan Marčetić (FK Borac).

(Reprezentacija.ba)