Crvena Zvezda je prije dva dana dovela našeg Radeta Krunića (31) iz Fenerbahcea, ali je u Beograd stigao i ofanzivac Silas Katompa Mvumpa (25) iz Stuttgarta.

Zanimljivo da je Silasa prije šest godina u francuskom drugoligašu Paris FC trenirao bivši selektor BiH Mehmed Baždarević (63).

Meša je u razgovoru za Mozzarsport kazao da je upravo on novo pojačanje Zvezde prebacio iz drugog tima u prvi i jedan je od najzaslužnijih za njegov veliki uspon.

“Kada sam gledao drugu ekipu Pariza, odmah sam ga primjetio. Na prvu je odskakao po fizičkoj spremi. Veoma brz i snažan. Međutim, tadašnji čelnici kluba nisu bili baš oduševljeni idejom da ga prebacim u prvi tim, ali sam bio istrajan. Mislim da je u prvoj utakmici, kada je ušao sa klupe, dobio crveni karton.

Tada mi je uprava likovala zbog moje odluke, ali to isključenje se dogodilo samo zato što je imao preveliku želju da se dokaže. Već u narednoj utakmici igrao je od prvog minuta i bukvalno je sam pobedio Auxerre. Tada smo shvatili da smo napravili pravi potez”, prisjetio se Baždarević.

Silas i Baždarević sarađivali su u sezoni 2018/2019, koju je novi fudbaler Crvene zvezde završio sa 11 golova u dresu Pariza.

Već sljedećeg ljeta prodat je Štutgartu za osam miliona eura.

Baždarević kaže da je Silas kod njega igrao centralnog napadača.

“On je nevjerovatno fizički dominantan igrač. Kod mene je igrao centralnog napadača i volio je to da igra. Odličan je kad ima prostor ispred sebe i to voli. Prvi korak mu je fantastičan i kada povuče loptu nekih 20-30 metara nemoguće ga je zaustaviti.

Znam da je u nekim utakmicama igrao i krilo, ali mislim da to nije to. Ono što mu je bila mana, to je da nije bio staložen i miran u situacijama kada to treba da bude. U nekim prilikama bi od silne želje požurio i loše reagovao. Međutim, vidim da je u tome napredovao, jer je igrao odlično u Stutgartu“, riječi su Meše za Mozzartsport.

Kompletan razgovor Baždarevića za Mozzartspor pročitajte ovdje.

(Reprezentacija.ba)