Stadion Asim Ferhatović Hase, poznatiji kao stadion Koševo, prvi put od izgradnje trebalo bi da dobije ljepše lice.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je prošle sedmice urbanističku saglasnost za rekonstrukciju, adaptaciju i modernizaciju prostorne cjeline Olimpijskog stadiona Asim Ferhatović Hase. Pet dana poslije Općina Centar, Grad Sarajevo i FK Sarajevo potpisali sporazum o istočnoj tribini stadiona Koševo.

Šta to znači? Prva faza radova predstavljala bi rekonstrukciju istočne tribine i njeno djelomično naktirvanje, parkinga, VIP salona, media prostorija i svih ostalih zahtjeva UEFA-e kako bi se ispunili kriteriji IV kategorije i stekli uslovi za igranje međunarodnih utakmica na Koševu.

“Procjena troškova prve faze rekonstrukcije iznosi 13,5 miliona maraka bez PDV-a. Sada Grad Sarajevo može krenuti ka izradi glavnog projekta, a Opština će odmah podnijeti aplikacije za obezbjeđenje sredstava od viših nivoa vlasti. Nakon izrade glavnog projekta i prikupljenih potrebnih finansijskih sredstava Opština Centar će biti u situaciji da objavi proceduru nabavke izvođača radova. Zahvaljujemo se Fudbalskom klubu Sarajevo i Gradu Sarajevo, a očekujemo i računamo na pomoć svih nivoa vlasti” poručio je Mandić te tako objasnio šta je potrebno da ova priča dobije jasan rok.

Stadion bi nakon prve faze trebalo da izgleda kao na fotografijama ispod koje je objavio FK Sarajevo.

Dugoročno, želja svih nivoa vlasti je da se Koševo dodatno modernizuje natkrivanjem svih tribina, te izgradnjom garaže i pratećih objekata.

Za finansiranje takvog projekta kao najoptimalnije rješenje nameće se ono koje se redovno koristi u Europskoj Uniji, a to su javno-privatna partnerstva gdje bi se ukrstio interes i investicije privatnih investitora sa javnim interesom.

Sama nekadašnja direktorica FK Sarajevo Ajla Alimanović početkom prošle godine izjavila je kako klub ima spremnih 100 miliona KM za investiranje u infrastrukturu.

Stadion bi nakon te faze trebalo da izgleda kao na fotografijama ispod.

“Udruženje „Fudbalski klub Sarajevo“ koje je proglašeno kao udruženje od društvenog i javnog interesa za Općinu Centar, a korisnik je stadiona, vlastitim sredstvima obezbijedilo je Urbanistički projekat prostorne cjeline stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu – idejno arhitektonsko – urbanističko rješenje.

Da podsjetimo, ranije je Fudbalski klub Sarajevo predstavio javnim institucijama idejni projekat djelomične rekonstrukcije, sanacije i dogradnje Olimpijskog stadiona Asim Ferhatović Hase kako bi se stadion doveo na UEFA 4 kategoriju. ” naveli su ranije iz Općine Centar.

(Reprezentacija.ba)