Sarajevo u četvrtak od 21,00 sati na Koševu igra protiv slovačke Trnave prvi meč drugog pretkola kvalif. za Konf. ligu.

Trener Sarajeva Zoran Zekić je najavio sutrašnji dvoboj.

“Pred nama je jako bitna utakmica. Svi smo pomalo uzbuđeni, što može biti i dobro, ali moramo biti mirne glave i iskoristiti naše kvalitete i dati energiju kakvu smo imali u dvije utakmice protiv Aktobea. Došli smo do nekih detalja malo brže. Kao i obično u životu, glupost se lako ponavlja, a dobre stvari na teži način, pa me zanima kako ćemo sutra reagovati što se tiče taktičkog i svakog drugog segmenta nogometne igre.

Što se tiče Spartaka Trnave, jako ozbiljna ekipa. Trener je tamo duže od tri godine, imaju jedan kontinuitet. Imaju iskusne igrače i prepoznatljiv sistem igre. Nažalost, imali smo premali broj uzoraka za analizovu njihovih utakmica. Ipak, vjerovatno su im naše predstave na pripremama i protiv Aktobea zbunjujuće. Nadam se da će otići na našu stranu“, kazao je Zekić i osvrnuo se na izostanke.

“Kapiten Đuričković ima crveni karton i on neće igrati. Mustafić i Buljubašić još nisu spremni. Ovi svi drugi će biti spremni. Nadam se da ću moći računati na Kuprešaka. Isto tako, želja mi je, opet, ispoštovati momke koji su prošli sa mnom razdoblje od mjesec dana. Njih sam bolje i upoznao i karakterno i taktički i mentalno. Naravno, ako bude bilo potrebe, Kuprešak je spreman za igru. Bitno je da budemo ponizini i da budemo na 150%. Danas nema protivnika sa kojim možeš igrati na “lako ćemo”. 

Trener Sarajeva je govorio i o atmosferi na Koševu.

“Naravno da to pomaže. Svaki pravi sportaš mora naći snagu u tome, to ne smije biti nikakva mana. Bila je velika podrška protiv Aktobea. Moramo biti svega svjesni i to nas treba radovati. Pravog sportaša to raduje. Imao sam veliki broj prijatelja iz Hrvatske na utakmici i svi su oduševljeni. Čak sam imao par komentara da im je žao što ne znaju navijačke pjesme Sarajeva, toliko ih je ponijelo.”

Zekić ističe da je pobjeda konačni cilj.

“Naravno da je nama jako bitan rezultat. Pobjeda je konačni cilj. Meni je bitno da naše mentalno stanje bude da moramo biti agresivni, rastrčani, pošteni prema sebi i svojoj porodici i prema navijačima. Naravno da ima još detalja sa kojima nisam zadovoljan i dosta razgovaramo sa igračima. Neki to prihvataju lakše, neki teže. Sve su to nijanse. U današnjem nogometu i životu odlučuju nekakvi detalji da li ćeš pobijediti ili ne. Bit će utakmica u kojem nećeš pobijediti, ali u svakoj moraš imati isto razmišljanje.”

Raspoloženje u ekipi je veoma dobro nakon prolaska u drugo pretkolo.

“Veselje i samopouzdanje, to je najbolja moguća stvar koja se može desiti u sportu. Do toga smo mi došli sami, ali može otići predaleko u mentalnom stanju, pa onda gubiš malo koncentraciju. Dosta smo razgovarali o tome. Raduju me sve dobre stvari i neki detalji. Te stvari moraš ponavljati jer tek onda postaješ kvaliteta i klasa iznad. Utakmica protiv Aktobea nam je putokaz kako bi se trebali ponašati. Ipak, sutra je nova utakmica i novo razmišljanje.”

Zekić je odgovorio na pitanje koji bi rezultat bio za njega idealan u sutrašnjem duelu.

“Svaka utakmica nosi svoje. Stalno ponavljamo da moramo biti energični, hrabri i taktički na razini, a moramo imati u glavi i da se igraju dvije utakmice. Vidjet ćemo kako će tok utakmice krenuti. Ne ovisi sve o nama, već i o protivniku, kojeg respektujemo. Naravno, očekujem da moji igrači respektuju dosadašnji rad i trud i da vjeruju u ovo što radimo. Svaka ekipa ima dobrih i loših strana, no džaba sve ako nisi spreman to iskoristiti i prepoznati.

Kada pričamo o mom iskustvu, Imao sam puno utakmica za koje sam bio siguran da sam ih pripremio na najbolji mogući način, pa kad krene utakmica kažem sam sebi da nemam pojma. Nadam se da su igrači sve shvatili na najbolji način i da su shvatili gdje i šta ne smiju raditi, a gdje bi trebali napasti.”

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16