Francuska je u petak poslije boljeg izvođenja penala eliminisala Portugal u četvrtfinalu EURO 2024 i plasirala se u polufinale.

Tekući EURO bi mogao biti posljednji u karijeri za najboljeg igrača Portugala Cristiana Ronalda koji nije zabio nijedan gol na prvenstvu u Njemačkoj.

Nekadašnji trener Željezničara i Veleža Amar Osim je za BHRT govorio o uticaj Ronalda na igru Portugala.

“Realno, niije smio imati ovako jaku ulogu. Prije godinu i po je u Dohi puno manje igrao. Ok, isto su došli do četvrtfinala i ispali Maroka, ali nije igrao. Sada poslije godinu i po, gdje si godinu i po stariji igraš sve utakmice, sve minute.

Jednostavno, ti vidiš da on ne može ništa tu. Ne može stoperima pobjeći, ni slučajno, ne može ih predriblati, ne može više u skoku. Ne smije ekipa biti žrtva toga.”, kazao je Osim i dodao:

“Na ničije lopte ne ideš nikako jer ti to tijelo više ne može podnijeti. Tri utakmice i nula golova. Portugal je igrao bez špica. Ne mogu da vjerujem da neko drugi ne bi nešto zakuhao, zamahnuo, proturio…On ne može ništa. Ni proturiti, ni pobjeći, ni skočiti, ni zadržati, ni udariti. Igraš bez špica, čovječe.

Kritikujemo Havertza, ali on je imao tri, četiri šanse protiv Španije. Ovamo Morata perfektno odigrao i imao šansu. Mislim, pričamo o istom nivou takmičenja, četvrtfinalu prvenstva. Tebi ovamo špic…ne postoji frajer.”

(Reprezentacija.ba)