Selektor Portugala Roberto Martinez pravdao je šokantan poraz Portugala od Gruzije 0:2 u trećem kolu EURO 2024 grupne faze.

“Ušli smo sa lošim intenzitetom. Gruzija je zaslužila pobjedu. Napravio sam osam zamjena jer je cilj bio što bolje pripremiti igrače za naredne mečeve. I uspjeli smo u tom cilju. Nije dobro za pripremu naredne utakmice što smo izgubili, ali imamo spreman tim za nastavak turnira.”

“Utakmicu protiv Gruzije pripremali smo protiv Irske u martu. Tijekom prijateljske utakmice radili smo na ideji za ovu utakmicu i odbrambenom sistemu koji smo htjeli koristiti. U ovoj prijateljskoj utakmici vidjeli smo da se radi o momčadi koja igra timski, s odličnom sinhronizacijom. Bilo je važno zaustaviti protunapad Gruzije. Nismo dobro krenuli u utakmicu, primili smo gol i to nas je poljuljalo.”

Požalio se malo i na suđenje.

“Nedostajalo je i sreće. VAR je bio nedosljedan. Uz isti kriterij trebalo je svirati penal i za nas. Ovo je bila velika utakmica u povijesti Gruzije i činjenica da smo primili gol na početku utakmice dala im je snagu.”

“Gruzija je jako dobra momčad koja se dobro branila u niskom bloku i izlazila u tranzicijama. Imaju sposobnost trčanja s loptom, to je njihova jača strana. Linija od tri stopera omogućuje vam otvaranje linija za prodor izvana, otvaranje terena i prisiljavanje protivnika na otvaranje prostora s unutarnje strane. Nadalje, omogućuje vam brzo vraćanje lopte i obranu. Palhinha je trebao igrati 45 minuta natjecateljski, ali ideja je bila pokušati tražiti prostor u niskom bloku koji je dosta organiziran i izbjegavati kontre. Iznenadila me činjenica da su tijekom cijele utakmice zadržali isti intenzitet.”

Portugal u osmini finala igra protiv Slovenije.

(Reprezentacija.ba)