Sergej Barbarez (52) je novi selektor fudbalske selekcije Bosne i Hercegovine. Možda malo kasno, ali kasno je i debitovao za reprezentaciju, pa opet postao legenda.

Barbarez je rođen 17. septembra 1971. godine u Mostaru. Prve fudbalske korake napravio je u mostarskom Veležu, a 1989. godine je potpisao profesionalni ugovor sa Rođenim.

Tu je ostao dvije godine, a onda je pred kraj 1991. godine otišao u posjetu porodici u Njemačku. Barem je to on tako mislio, a ispostavilo se da ga je otac sklonio od ratnih dešavanja. Posjeta je trebala biti kratka, a ispostavila se da će trajati godinama.

Od slučajnog treninga sa amaterskom lokalnom ekipom, sve se promijenilo januara 1992. godine kada je stigao na trening amaterske momčadi Hannovera 96. Nakon toga je postao igrač Hannovera, a tri godine poslije prelazi u Union Berlin.

Tada ga je trenirao Frank Pagelsdorf, koji će tri godine kasnije preći u Union Berlin. Uskoro je i Sergej stigao u Union Berlin.

Barbarez je od 1993. do 1996. godine igrao za Union Berlin, zatim je dvije godine nosio dres Hanse iz Rostocka, a 1998. godine prelazi u Borussiju iz Dortmunda. Sergej je 2000. godine napustio Dortmund i skrasio se u HSV-u.

Odlaskom u HSV je napravio najbolji potez u karijeri. Igrao je šest sezona, nastupio 174 puta i zabio 65 pogodaka. U sezoni 2000. / 2001. je postigao 22 gola te zajedno sa Ebbeom Sandom bio prvi strijelac Bundeslige.

Sa HSV-om je osvojio Kup Njemačke i UEFA Intertoto Cup.

Zanimljivo da ga je u Hannoveru, Union Berlinu, Hansi i HSV-u trenirao Frank Pagelsdorf. Sergej ga je s razlogom zvao mentorom i učiteljem. Barbarez je 2006. godine potpisao za Bayer iz Leverkusena. Za popularne Apotekare je igrao dvije sezone i tu završio igračku karijeru.

Sergej je 2008. godine sa 330 odigrane utakmice postao strani igrač sa najviše nastupa u Bundesligi.

U najjačem rangu njemačkog fudbala postigao je 95 golova.

Kani debi za reprezentaciju, igrao i odbranu

Sergej je za našu A selekciju debitovao tek u 27. godini, pa je ukupno odigrao 47 susreta i zabio 17 golova. Debitovao je 1998. godine na gostovanju protiv Argentine.

Još na kraju ranijih kvalifikacija i one teške utakmice na Marakani Barbarez je najavio odlazak, no prolongirao ga je još nekoliko kola narednih kvalifikacija. Posljednji meč odigrao je 2006. godine protiv Moldavije.

Po dva gola postigao je protiv Luksemburga, Lihtenštajna i Makedonije, a po jednom je tresao mrežu Francuske, Danske, Belgije, Litvanije, Irana, Malte, Estonije, Austrije, Mađarske, Velsa i San Marina.

U najdražem dresu je igrao na različitim pozicijama. Iako je nominalno bio napadač, tadašnji selektor Blaž Slišković ga je znao koristiti i na pozicijama libera, praktično kao trećeg stopera.

Tom formulom BiH je umalo došla do prvog plasmana na veliko takmičenje kada nas je od plasmana na Euro 2004 dijelila jedna pobjeda, na onoj čuvenoj utakmici protiv Danske na Koševu (1:1).

Zanimljivosti o Sergeju Barbarezu:

– Najbolji strijelac njemačke Bundeslige u sezoni 2000/2001 sa 22 gola.
– Fudbaler godine u BiH – 2001.
– Osvojio njemački DFB Ligakup sa HSV-om – 2003.
– Osvojio UEFA Intertoto Cup sa HSV-om – 2005.
– Fudbaler godine u BiH – 2003.
– Sportista godine u BiH – 2005.
– Sa 330 odigrane utakmice postao strani igrač sa najviše nastupa u Bundesligi – 2008.

(Reprezentacija.ba)