Pred nama je još jedna “majstorica” za reprezentaciju BiH. Što bi se reklo historijska utakmica.

Protivnik je Ukrajina, a zanimljivo je pogledati koliko su jače ili slabije bile reprezentacije protiv kojih smo do sada igrali odlučujuće utakmice – kako kroz baraž, tako i kroz posljednja kola kvalifikacija.

Ukrajina je danas 24. reprezentacija svijeta. Najteži posao je bio protiv Portugala kao osme i desete reprezentacije na FIFA listi, Francuske kao 12., Danske kao 14.,…

Najslabiji protivnici su bili Irska u baražu kao 42. selekcija svijeta, te Litvanija u posljednjem kolu kvalifikacija kao 112. selekcija svijeta.

Ako bi se osvrnuli na sve te duele, posebno na one na svom terenu – BiH nikada nije poražena u odlučujućim utakmicama. Čini se da je i lakše igrala protiv ekipa koje su favoriti i gdje se nije očekivalo da dominira.

Neko će reći da je i BiH bila tada bolja na FIFA listi. To je tačno, ali ne možemo se oteti dojmu da je reprezentacija koja je ne tako davno bila prva u Ligi Nacija vještačkom krizom dovedena u stanje u kakvo se danas nalazi. I da joj treba mali kontinuitet da pokaže svoje pravo lice.

Krenimo redom.

BiH – Danska 1:1

Prvu veliku utakmicu u borbi za plasman na velika takmičenja BiH je igrala 11. oktobra 2003. godine na Koševu protiv Danske. Pobjeda bi našoj reprezentaciji tada donijela plasman na EURO 2004, ali je meč završen remijem 1:1. BiH je tada bila na 58. mjestu rang liste, a Danci su bili na 14. mjestu.

SCG – BiH 1:0

U Kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2006. godine BiH je zauzela treće mjesto sa četiri boda manje od druge Španije i sa šest bodova manje od prvoplasirane Srbije i Crne Gore.

Možemo reći da su dvije odlučujuće utakmice bile protiv Srbije. Na Koševu je bilo 0:0, a u Beogradu 1:0 u meču koji je morao biti prekinut zbog 90-to minutih napada na naše navijače.

BiH je na FIFA rang listi pred prvi meč bila na 81. mjestu, a pred drugi 67. na listi. Srbija i Crna Gora je uoči duela na Koševu bila na 55. poziciji, a pred meč na Marakani na 48. mjestu.

Portugal – BiH 1:0 / BiH – Portugal 0:1

Kvalifikacija za SP 2010 ćemo pamtiti po dobrom. Zmajevi su završili na drugom mjestu, izborili su baraž, a tamo nismo imali sreće u žrijebu i uslijedila su dva meča sa Portugalom.

U Portugali smo poraženi sa 1:0, ali smo imali nekoliko sjajnih prilika za 1:1 i gol u gostima bi nam jednom nogom otvorio Mundijal. U revanšu je bilo 0:1 u Zenici.

Portugal je tada bio deseta reprezentacija svijeta, dok su Zmajevi bili na 42. mjestu.

Francuska – BiH 1:1

Jedna od najboljih utakmica naše reprezentacije u historiji je odigrana 11. oktobra 2011. godine. BiH je dugo vodila sa 1:0 i taj rezultat je donosio plasman na EURO 2012, ali u finišu uz nekoliko spornih sudijskih odluka Francuzi su poravnali, te su otišli na EURO kao prvoplasirani sa bodom više od Zmajeva kojima je preostao baraž sa Portugalom.

Francuska je bila na 12. mjestu FIFA rang liste, a BiH je zauzimala 22. mjesto.

BiH – Portugal 0:0 / Portugal – BiH 6:2

Nesretni baraž još jednom donio je duele sa Portugalom. U Zenici je bilo 0:0, a u Lisabonu 6:2 za Portugal i EURO je ostao samo san za sjajnu generaciju naše reprezentacije.

Tada je Portugal bio osma selekcija na svijetu, a BiH na 21. poziciji.

Litvanija – BiH 0:1

Naredna historijska utakmica je i ostala zapisana u historiji. BiH je pobijedila domaću Litvaniju sa 1:0 i plasirala se sa prvog mjesta na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Zmajevi su taj meč dočekali na 18. mjestu FIFA rang liste, a Litvanija je bila na 112. poziciji.

BiH – Irska 1:1 / Irska – BiH 2:0

Sjajna generacija Zmajeva nastavila je dobro i u narednim kvalifikacijama, ovaj put za EURO 2016. BiH je drugim mjestom izborila baraž, a tamo je uslijedio dvomeč sa Republikom Irskom. Irci su izvukli remi u Zenici 1:1, a u Dublinu je bilo 2:0 i još jedan san o EURU je ostao samo san.

Bosna i Hercegovina je baraž dočekala na desetom mjestu na svijetu. Irska je bila 42. na svijetu i čini se da je tada BiH propustila sjajnu šansu za Europsko prvenstvo.

BiH – Sj. Irska 1:2 nakon penala

Najbolju šansu za EURO Zmajevi su propustili 2020. godine. Loš odabir selektora i loša igra protiv objektivno slabije reprezentacije oduzela je BiH plasman na EURO.

Sj. Irska je tada bila 38. na svijetu je slavila nakon penala na Grbavici. Zmajevi su zauzimali 50. poziciju.

Naredna historijska utakmica je protiv Ukrajine, 21. marta ove godine u Zenici. Bosna i Hercegovina je trenutno 71. na FIFA rang listi, dok su Ukrajinci na 24. poziciji.

(Reprezentacija.ba)

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16