“Nedostaje nam trke” bila je jedna od ocjena nedostataka reprezentacije BiH koju je u protekle četiri utakmice koliko je na kormilu Zmajeva analizirao Savo Milošević.

Za dobar rezutlat protiv Ukrajine naredne sedmice u baražu za EURO 2024 nosilac “dobre trke” sigurno će biti u prvom redu vezni red fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. A tu vlada velika gužva.

U četiri utakmice Milošević je u veznom redu jedino u svakom meču od prve minute priliku dao Gojku Cimirotu. Dva puta u prvih 11 našli su se još uz Cimirota i Miralem Pjanić i Amar Rahmanović. U novembru su u jednoj utakmici uz Cimirota igrali Krunić i Hadžiahmetović, a u drugoj Bašić i Hajradinović.

Upravo tu drugu novembarsku utakmicu selektor najviše vrednuje kao relevantan pokazatelj kvalitete reprezentacije Bosne i Hercegovine. Ako ste zaboravili – Slovačka je tada u posljednjem kolu kvalifikacija slavila u Zenici sa 1:2. Selektor je bio zadovoljan pristupom igrača, ritmom igre, kao primjer uzeo je upravo mladog Ivana Bašića kojeg je pohvalio za “ozbiljan ritam” tokom cijele utakmice.

Selektor u veznom redu uistinu ima širinu izbora. Sada su tu i Pjanić i Krunić i Hajradinović i Tahirović i Rahmanović i Bašić i Varešanović, a na sve to još novajlija Huseinbašić.

Manje više svi imaju sličnu minutažu u klubovima, ali kada je vezni red u pitanju zabrinajva slabija minutaža upravo Gojka Cimirota. Više informacija o formi na linku ispod.

Ritam kao kriterij

Bude li ritam igre kao prioritet sigurno da će se sastav praviti prema dva kriterija – mladost i snaga lige u kojoj igraju igrači. Po tom prednost imaju Huseinbašić i Tahirović. Zatim i već spomenuti Bašić. U Njemačkoj nerijetko i Demirović igra 10-ku u Augsburgu, pa možda i njega vidimo od prve minute na “sredini terena”.

Ti igrači su sigurno i najgladniji uspjeha i rezultata, a na selektoru je da procijeni koliko će im na drugoj strani klackalice kao sidro stabilnosti trebati neko od iskusnih igrača, u prvom redu Pjanić i/ili Krunić. U istoj ligi kao Krunić igra Hajradinović sa nemjerljivo boljom formom i brojem asistencija, u sličnom odnosu na Krunića je i Varešanović.

Bez krila

Ono što spisak nagovještava je da reprezentacija neće igrati sa krilima, jer takvih igrača nema na spisku. Nema čak ni Stevanovića koji je bio tri puta u prvih 11 u Savine četiri utakmice. Zato, vjerovatno možemo očekivati formaciju sa tri igrača u zadnjoj liniji.

Puno posla za Savu Miloševića, koji je kako se nadamo, a i kako je sam najavio, neće puno eksperimentisati.

Na čelu reprezentacije u kojoj je vještački stvorena duboka rezultatska kriza, a koja protiv sebe ima jednu solidnu stabilnu reprezentaciju, Milošević može napraviti rezultat jedino ako nađe način da stabilizuje ekipu koja objektivno ima dovoljan kvalitet da napravi rezultat, a tek onda razmišlja o prevazi na našu stranu.

BiH – Ukrajina, 21. mart, Bilino Polje.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16