Liga Šampiona koju smo gledali u ovom formatu odlazi u historiju na kraju tekuće sezone.

Naime, najesen kreće novi format, koji je UEFA danas predstavila na svojoj zvaničnoj stranici.

Kao glavni razlog promjene formata UEFA navodi rastuću popularnost fudbala te tendenciju da se sport mijenja.

“UEFA je pokazala predanost temeljnim vrijednostima sporta i odbranila principe otvorenih takmičenja. Kvalifikacije za veliko takmičenje, utemeljena na sportskom uspjehu, temeljna je vrijednost takmičenja. Također, tu je i sportska solidarnost, koja krasi europski sportski model”, rekao je predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin.

U sezoni 2024. / 2025. Liga Šampiona će brojati 36, umjesto 32 kluba, a grupna faza je promijenjena u ligašku.

U novom će formatu svaka ekipa će igrati osam utakmica i skupljati bodove za prolazak dalje. Neće više igrati protiv istih protivnika na svom terenu i u gostima.

Sve će ekipe biti podijeljene u četiri jakosne grupe te će svaki tim grati sa po dvije ekipe iz svake jakosne skupine – po jednu utakmicu kući i jednu na strani.

Četiri dodatna tima u Ligi Šampiona

Kvalifikacije za Ligu Šampiona bit će otvorene, ovisno o plasmanu kluba u domaćem prvenstvu na kraju protekle sezone i nacionalnom koeficijentu.

Četiri dodatne ekipe ulaze u Ligu Šampiona po sljedećim pravilima:

– Jedna ekipa je trećeplasirana iz pete najjače lige Europe po koeficijentu UEFA-e;

– Druga ekipa bit će prvak svoje države koji će ući u Ligu Šampiona putem Champions Patha. Do sada su tako kroz četiri pretkola u Ligu Šampiona ulazile četiri ekipe, a od sljedeće sezone ulazit će ih pet.

– Treća i četvrta ekipa ulaze na temelju dobrih nastupa prošle sezone. UEFA će prema koeficijentu i uspješnosti od prošle sezone automatski plasirati dvije ekipe u glavnu fazu Lige Šampiona.

Sistem bodovanja se neće mijenjati. Ostaju tri boda za pobjedu i jedan za remi.

Kako sve ekipe igraju u ligi, prvih osam će ići direktno u osminu finala. Ekipe plasirane od 9. do 24. mjesta igrat će drugi krug (jednu utakmicu kući i jednu u gostima), kako bi se plasirale u osminu finala.

Parove u toj kvalifikacionoj fazi odlučit će žrijeb, a ekipe će biti podijeljene u dvije grupe – nositelji (od 9. do 16. mjesta u ligi) i nenositelji (od 17. do 24. mjesta).

Nakon toga će pobjednici igrati protiv nekog od osam najbolje plasiranih iz prvog kruga.

Promjene u Europa Ligi i Konf. ligi

UEFA je najavila da će se mijenjati i druga dva UEFA takmičenja – Europa Liga i Konferencijska liga.

Europa Liga igrat će se u identičnom formatu kao i Liga Šampiona dok će se Konferencijska liga igrati u malo drugačijem.

U Konferencijskoj ligi će svaka ekipa u prvoj fazi igrati šest utakmica, a ne osam. U ova dva UEFA takmičenja igrat će po 36 ekipa.

Lig Šampiona i Europa Liga ća igrat će se od septembra do januara u prvoj fazi, dok će se Konferencijska liga igrati od septembra do decembra.

Liga Šampiona igrat će se utorkom i srijedom, a Europa Liga i Konferencijska četvrtkom.

Izuzetak će biti ekskluzivne sedmice. U ekskluzivnoj sedmici Lige Šampiona dueli će se igrati utorkom, srijedom i četvrtkom, a u ekskluzivnoj sedmici Europa Lige mečevi će se igrati srijedom i četvrtkom.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16