Rize je u meču 22. kola turske Superlige savladao Trabzon sa 1:0, a junak je bio naš Dal Varešanović (22).

Kako se radi o “crnomorskom derbiju” ovaj meč, a i sam Varešanovićev gol ima dodatnu vrijednost.

Zato je Varešanović danas gotovo na svim relevantnim naslovnicama u Turskoj.

Bh. reprezentativac je u 78. minuti postigao pobjedonosni gol za Rizespor za utakmicu koja je od velikog značaja za oba kluba.

Otkaku je u augustu prešao u Rizespor Varešanović je zabio ukupno devet golova i tri puta asistirao. Sjajna sezona u kojoj ima još jedan gol, u europskim pretkolima za FK Sarajevo.

Za pola godine porasla mu cijena za 120%

Rizespor je nakon 22 kola na odličnom petom mjestu, a Varešanović je učestvovao u više od trećine golova svog kluba, kao strijelac ili asistent.

Igrači koji su brzi i koji postižu golove izuzetno su traženi na tržištu, a njegove potencijale najbolje je prepoznao Transfermarkt. Cijena mu je za godinu dana narasla 120%. U junu prošle godine je koštao jedan milion eura, a sada već 2,2. Ogroman skok za tako kratak period.

Protiv Trabzonspora je dobio najveću ocjenu na terenu od Sofascore. Ocjena 7,6 donesena je na osnovu algoritma sa više od stotinu podataka. Ono najvažnije, imao dva ključna pasa, kreiranu jednu veliku šansu, dva uspješna driblinga te sedam dobijenih duela.

Može li pomoći reprezentaciji

Varešanović je u kvalifikacijama za EURO 2024 odigrao dva meča, istina sa malom minutažom.

Debitovao je u u junu prošle godine u gostima protiv Portugala kod Hadžibegića kada je odigrao desetak minuta, a drugu utakmicu je odigrao protiv Slovačke u novembru kod Miloševića kada je ušao u posljednjim minutama.

BiH koja već dugo ima problema sa realizacijom, ali i brzinom igre, gladna je ovakvih igrača.

Rizespor u nedjelju gostuje Fatih Karagumruku.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16