Novi trener Zrinjskog Željko Petrović gostovao je u emisiji Novi dan na N1 i prisjetio se legendarnog Ivice Osima.

Petrović je igrao za selekciju Jugoslavije od 1990. do 1998. godine, a upravo je kod pokojnog Osima debitovao za reprezentaciju.

“Ivica je napravio za mnogo igrača takve stvari i mislim da bi trebali da se udruže i da mu naprave zlatni spomenik ili barem nešto malo zlatno tamo gdje je sahranjen. Mnogi igrači odavde pogotovo sa ovih područja su zahvaljujući Ivici Osimu napravili ogromnu karijeru.

Što se tiče jugoslovenskog fudbala to je stvarno bila persona kada se pojavi na sastanku ili na treningu. Bilo je impozantno gledati nekoga da ti sa dvije rečenice objasni nešto što je drugim trenerima trebalo 20 minuta da pričaju. Nema čovjeka koji nema respekta prema Osimu“, kazao je Petrović i dodao:

“Nije on cijenjen samo ovdje, nego svugdje. Osim je cijenjen još više u Japanu, u Austriji, na našem području je ostavio neizbrisiv trag. Osim mi je došao u Austriju, prošlo je 30 godina od jedne neugodnosti, ja se mislim nije me valjda prepoznao. On mi odmah kaže ‘ono što se tebi uradilo i to što nisi iskoristio ni protiv mene ni protiv nas što smo ti to uradili pokazuje koliki si ti čovjek.

Inače, Petrović je na klupu Zrinjskog stigao 5. januara ove godine.

U dosadašnjoj karijeri samostalno je trenirao Boavisu, RKC, Villem II, Urawu, Den Haag, Botev, Badak, Inter iz Zaprešića,

Kao asistent je sarađivao sa Marinom Jolom u HSV-u, zatim Guusom Hiddinkom u Anzhiju te sa Dickom Advocaatom u Sunderlandu, Utrechtu, Feyenoordu i reprezentacijama Srbije te Iraka.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16