“Budući Sokolovi” projekat je Fudbalskog saveza Saudijske Arabije kojim žele razviti fudbal u svojoj državi, čiji je dio nedavno postao i FK Željezničar.

Ako vam nije jasan naziv “Budući Sokolovi”, odgovor je u tome da je ptica sokol simbol Saudijaca, te se nalazi i na samom grbu njihovog saveza.

Osim FK Željezničar partner im je i Juventus gdje su nedavno boravili.

Hrvatski stručnjak Romeo Jozak je kao tehnički direktor projekta bio dio delegacije, a tokom posjete je odigrana i utakmica između Al Abtala i Juventusa.

Jozaku je, kao i direktoru saudijskog projekta Ghassan Felembanu, tokom utakmice društvo pravio trener Jventusa Massimiliano Allegri.

Saudijski projekat se ovom prilikom pohvalio rezultatima, čiji je sastavni dio i saradnja sa FK Željezničarom.

“Potpisali smo saradnju sa 11 partnerskih europskih klubova. Naših 11 igrača je potpisalo ugovore sa europskim klubovima, a naša dva trenera su preuzela da vode europske klubove” računajući tu i FK Željezničar kojeg od kraja 2023. vodi Abdulhakeem Al-Tuwaijri.

Željezničar se ipak ne može pohvaliti dobrim rezultatima, šta više, ekipa je na putu da ispadne iz Premijer lige BiH ukoliko do proljeća ne bude značajno pojačana, kako igrački, ali tako i u sastavu stručnog štaba i sportskog menadžmenta.

Željini navijači posebno očekuju rekonstrukciju omladinskog pogona kluba za kojeg niko ne želi priznati da je pred izumiranjem usljed nedostatka prvenstveno savremene edukacije trenera. Da puno toga ne štima najbolje govori da omladinski pogon Želje već godinama ne pravi igrače ni blizu kalibra potrebne za prvi tim kluba, a kamo li europski nivo. A kakve je pravio čak i u poslijeratnom periodu.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16