Mensur Dogan kao komentator BHT1 odmah nakon debakla BiH u Luksemburgu (1:4) dao svoj komentar.

“Zaduženi smo da podižemo samopouzdanja protivnicima. Ali šta drugo očekivati nakon ovog procesa. Svaki meč igramo u drugom sastavu sa velikim promjenama selektora i igrača. Ne može se očekivati od igrača da shvate koncept igre.

Pitanje je da li imamo koncept igre kada u 93. minuti uputimo prvi šut u gol. Slabo smo igrali sa loptom u napadu. Haotičan proces koji se dešava u Savezu i reprezentaciji dolazi na naplatu. Padamo na rang listi i nažalost mislim da još nije kraj. Ovo nije ono dno koje možemo dostići. Ako se ovako nastavi, zaista ne znam gdje ćemo završiti”, rekao je Dogan i nastavio:

“Bitno je ustabiliti igrački kadar i sastav. Mora se uvijek igrati sa najboljih 11, ako je to moguće. Niko svjesno ne radi toliki broj promjena u svim linijama tima, a da može očekivati dobre rezutlate. Zna se šta je kičma jednog fudbalskog tima. Golman, stoperi, jedan vezni i napadač. Mi u zadnje vrijeme imamo ogroman broj promjena. Neki igrači dobiju priliku za igru, pa ih onda nema.

Igrač se tako nikako ne može uklopiti u sistem. Problem je taj što nemamo jasan koncept kako treba da izgleda naša reprezentacija po sastavu, po formaciji i po stilu igre. Fali nam stabilnost i kontinuitet. Imam osjećaj da je cilj da što više igrača prođe kroz reprezentaciju. Pa nismo mi neka škola fudbala. Ne mogu da shvatim da ne možemo naći stabilna 23,24 igrača.”

Ističe da mu je najviše žao igrača.

Meni je žao naše države što ovako gubi rejting na svim poljima. Žao mi je fudbala, svih fudbalskih radnika, ali najviše mi je žao ovih igrača. Od njih se mogu napraviti igrači, ali treba neki kontinuitet. Vidjeli smo da je kod Peteva funkcionisalo, ali sada nikako ne funkcioniše. Očigledno da tražimo problem u drugim stvarima.

Na terenu se ne vidi nikakav napredak. Ovo je bilo veliko razočarenje. Sada gubimo i nadu. Ako izgubimo nadu, onda smo izgubili sve. Mora se promijeniti način kako se rukovodi reprezentacijom. Ovo nije struka. Ovo večeras je posljedica.”

Dogan je prokomentarisao i izjavu selektora Miloševića da nismo imali zavidan nivo trke na večerašnjem duelu.

“Apsolutno se ne mogu složiti sa gledanjem na fudbal koje smo čuli od selektora. Kakva trka? Za fudbal je potrebno imati prije svega fudbalski kvalitet. Kvalitet igrača je da može primiti loptu pod pritiskom, da može kombinovati i odigrati.

Njihovi igrači su pokazali veći individualni kvalitet u svakoj fudbalskoj akciji. Bolje su kontrolisali loptu, bolje kombinovali i bolje stajali na terenu. Kakve to veze ima sa intenzitetom trke? Da je trka toliko važna, konji bi igrali bolje fudbal nego ljudi. Oni mogu više trčati.”

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16