Direktor reprezentacija BiH Zvjezdan Misimović podržao je navijače koji na utakmice reprezentacije BiH unose zastave sa ljiljanima.

Misimović je objavio ljiljan na svom Instagram profilu i dodao opis: “Ljiljan je bosanski simbol i uvijek dobrodošao na našim utakmicama.”

Fudbalski savez BiH i zenička policija obavijestili su ranije navijače kako će na utakmice reprezentacije Bosne i Hercegovine biti dozvoljeno unošenje samo zvaničnih obilježja reprezentacije BiH.

Navijači su shvatili to kao indirektnu poruku da se na utakmice reprezentacije ne unose zastave sa ljiljanima.

Da stvar dobije veću dimenziju pobrinula se najveća navijačka skupina Bosne i Hercegovine – BH Fanaticosi. Oni su sve navijače pozvali da na utakmicu protiv Portugala donesu upravo zastave sa ljiljanima kako bi podržali njihov posebno planiran performans.

Zastava sa ljiljanima koja na sebi ima simbol Kotromanića, bosanske srednjovjekovne kraljevske dinastije, bila je zvanično priznata od Ujedinjenih Nacija kao međunarodno prihvaćena zastava Bosne i Hercegovine.

Gledajući daleku historiju ljiljan i dinastija Kotromanića su možda upravo simboli koji ujedinjuju sve Bosance i Hercegovine, ali ipak, može se reći i razumljivo, dio bh. stanovništva ovu zastavu ne prihvata zbog ratnih okolnosti od 1992. do 1995. u Bosni i Hercegovini.

Neprihvaćanju zastave sa ljiljanima dodatno je pomoglo i svojatanje ove zastave od pojedinih političkih partija i organizacija.

Jedno je sigurno, zastave sa ljiljanima na utakmicama Bosne i Hercegovine nikome ne šalju poruke neprijateljstva, ali podsjećaju da je Bosna i Hercegovina kroz različite oblike bila država stoljećima.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16