Bosna i Hercegovina je na današnji dan (11. oktobar) 2003. godine na Koševu igrala protiv Danske historijsku utakmicu za plasman na EURO 2004.

Naša selekcija je tada pred 35.000 gledalaca na najvećem bh. stadionu odigrala 1:1 sa Dancima i nije se uspjela plasirati na prvenstvo.

BiH, koju je tada sa klupe predvodio Blaž Slišković, je pobjeda direktno vodila na prvenstvo, ali već u 12. minuti Danci su poveli preko Jorgensena.

Igrala se 39. minuta kada je Hasan Salihamidžić fenomenalno centrirao, a Elvir Bolić maestralno glavom pogodio za 1:1.

Do kraja utakmice naši reprezentativci su pokušali zabiti još jedan gol koji bi nas odveo na prvenstvo, ali nažalost rezultat je ostao 1:1.

Zanimljivo da je u VIP loži na utakmici BiH – Danska bili i aktuelni predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, koji je u tom periodu bio član predsjedništva BiH.

Prisutan je bio i Stjepan Kljujić, član predsjedništva BiH u periodu 1992-1996.

Foto: Screenshot

Za BiH su protiv Danske igrali:

Hasagić, Musić, Spahić (Baljić 46.), Grujić, Hibić, Konjić (Hrgović 80.), Bešlija, Bajramović (Biščević 85.), Salihamidžić, Barbarez i Bolić.

Danska je zauzela prvo mjesto u grupi sa 15 bodova i direktno se plasirala na EURO.

Drugi su bili Norvežani sa 14 bodova i oni su otišli u baraž. Treće mjesto pripalo je Rumunima (14 bodova), a četvrta je bila BiH sa 13 osvojenih bodova.

Zadnji je bio Luksemburg bez bodova.

(Reprezentacija.ba)