Reprezentacija BIH prvi put je na Islandu gdje će u ponedjeljak navečer odigrati utakmicu kvalifikacija za EURO 2024. Prema onome što smo vidjeli, možemo naučiti neke stvari od ove države koja nema ni približnu tradiciju fudbala kao BiH.

Fudbal ovoj maloj, bogatoj i dalekoj naciji nije u tradiciji, ali ga mladi Islanda sve više vole i sve su bolji u njemu.

Kako sa 350.000 stanovnika od kojih 120.000 živi u glavnom gradu Rejkaviku, Islanđani ne mogu biti konkurentni kroz infrastrukturu i jaku domaću ligu, svoj put da budu koliko toliko konkurentni i bitni na fudbalskoj mapi Europe našli su kroz drugi put – kroz vrhunsku edukaciju trenera i vrhunski rad sa najmlađim kategorijama.

Island ima samo tri stadiona veća od kapaciteta 5.000 gledalaca, ali svaki trener koji radi sa djecom mora imati UEFA A ili B licencu. A znanje za licencu se ne stiče reda radi, nego kako bi što više naučili i prenijeli u Island boravkom i radom u boljim fudbalskim državama – Engleskoj, Njemačkoj, Norveškoj, Švedskoj, Danskoj…

Rezultati rada po modelu uspješnijih država bili su već vidljivi sa generacijom koja je 2016. godine igrala na EURO. Tada su debitovali na Europskom prvenstvu i stigli do četvrtfinala gdje ih je izbacila Francuska. U grupi su bili ispred Portugala koji je osvojio Euro, a prava senzacija bilo je izbacivanje Engleske u osmini finala.

I seniorski klupski fudbal na Islandu je mnogo napredovao u prethodnim godinama, pa će ova država kao i Bosna i Hercegovina ove godine prvi put imati jedan tim u grupnoj fazi nekog od europskih klupskih takmičenja. Možda to nije prevelik uspjeh, ali eto po tome su jednaki sa nama kod kojih se fudbal igra preko stotinu godina.

Ono što možemo prepisati od Islanđana je i broj klubova u nižim ligama. U najvišem rangu islandskog fudbala takmiči se 12 klubova. Po 12 klubova je i u nižim ligama jer manji broj klubova u drugoj i trećoj ligi garantuje veći broj kvalitetnih utakmica za igrače, posebno one mlade koji te lige koriste za napredak. U BiH 90% velikih talenata upravo propadne u tom periodu karijere, a imamo čak dvije druge lige – ligu F BiH sa 16 i ligu RS sa 18 klubova.

Predsjednik FS Islanda je žena – Vanda Sigurgeirsdóttir koja je bivša reprezentativka Islanda, a po zanimanju i fudbalski trener.

A ono što je najvažnije da ponesemo sa Islanda je da osim uvođenja trendova iz boljih država, drugi stup napretka fudbala mora biti rad i poštenje – ljudi u savezu, trenera, igrača, njihovih roditelja…

(Reprezentacija.ba)