Reprezentacija BiH se priprema za mečeve kvalif. za EURO protiv Lihtenštajna i Islanda.

Golman naše selekcije Ibrahim Šehić (35) obratio se prisutnim novinarima na Ilidži i na samom početku govorio o lošem startu kvalifikacija.

“Svi smo svjesni šta desilo i kako smo podbacili, sve se okrenulo protiv nas i rezultatski nismo bili pravi. Sami smo krivi za to. Imamo šansu da se sad skupimo. Sa novim selektorom i novim igračima smo razgovarali, napravili analize i moramo puno toga popraviti. Imamo sada priliku da ispravimo neke od grešaka u narednim utakmicama. Neće biti jednostavno ni protiv jednog protivnika, a to smo vidjeli protiv Luksemburga. Moramo biti maksimalno fokusirani, pronaći naš stile igre, izdominirati i naravno uzeti šest bodova iz ove dvije utakmice”, rekao je Šehić i dodao:

“Naravno, dobra stvar je što imamo baraž, ali nije nam smio biti primaran cilj da mislimo o tome. Naš cilj je bio da kroz kvalifikacije osvojimo jedno od prva dva mjesta i idemo direktno na EURO. Moramo do kraja maksimalno odraditi kvalifikacije. Na nama je da pokažemo karakter. Ova reprezentacija ima kvalitet. Sada nam slijede mečevi protiv Lihtenštajna i Islanda i pokušat ćemo svaki susret da pobijedimo. Moramo pokazati da imamo kvalitet da odemo na prvenstvo. Siguran sam da ćemo početi da igramo opet dobro. Cijela nacija gleda u nas. Mi smo ti koji smo uprskali to. Naravno, mi smo ljudi koji mogu promjeniti neke stvari u ovoj državi. Tako je i u reprezentaciji. Svaki od nas će pokazati svoju najbolju verziju i jedino možemo doći do uspjeha.

Golman BiH se osvrnuo i na rad novog selektora Mehe Kodre.

“Svaki selektor ima svoj način rada, svoju fiziju i filozofiju fudbala. Selektor Kodro je igrao u Španiji i drugačije gleda na fudbal. Igrači su u ova dva dana prihvatili način rada selektora. Sviđa mi se ovaj način rada. Nadam se da ćemo na terenu pokazati ono što selektor traži i da ćemo osvojiti šest bodova.”

Šehić smatra da je ovo posljednja šansa za njega i još nekoliko igrača da izbore plasman na EURO.

“Naravno, u svake kvalifikacije ulazimo sa željom da odemo na prvenstvo. Pogotovo kada se ide u godine. Mlađi igrači trebaju biti svjesni da brzo prolazi vrijeme u reprezentaciji. Za neke od nas je to posljednja šansa da se plasiramo na prvestvo. Tu mislim i na Džeku i Pjanića. Igrali smo i Ligu Šampiona, bili na Svjetskom prvenstvu, ali ostalo je još da se plasiramo na EURO. Razgovarali smo mnogo o tome i svim srcem želim da odemo na EURO”, govori Ibrahim i nastavlja:

“Ako ne, bar da ovim mlađim momcima usadimo tu ljubav i želju prema dolasku ovdje. Jednostavno, puno negative ima kad se gube utakmice i mnogo mladih igrača osjeća to. Navikli su na pritistak, ali nije jednostavno svaki put doći ovdje kad vidiš da te neko blati, vrijeđa. Igrači koji nisu odrasli u BiH nisu navikli na takve stvari i nije im jednostavno doći svaki put i izboriti se sa tim. To je naš posao. Moramo izaći iznad toga i ne trebamo slušati neke stvari. Nikom nije teže nego nama pao svaki poraz, mi živimo od ovoga. Nije jednostavno za mlađe igrače da preuzmu odgovnost u takvim trenucima.”

Tabelu, raspored i statistiku kvalifikacija za EURO pogledajte na linku ispod.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16