Osam dana pred nastavak kvalifikacija od kojih se očekuje da ih završi na drugom mjestu, Meho Kodro dobio je napokon pomoćnike.

Savez je danas potvrdio članove stručnog štaba, a to su: Samir Muratović, Slaven Musa, Mario Ivanković, Siniša Mrkobrada, Almir Seferović, Ermin Avdić i Đorđe Jorović.

Zanimljivo Kodro će imati čak dva video analitičara, a uz samog kodru jedino zvučno ime poznato široj publici je Samir Muratović.

Nije poznato na koji način, te po kojim kriterijima je uopšte biran stručni štab koji je imenovao Izvršni odbor FS BiH.

Ovo su kratke trenerske biografije Kodrinih pomoćnika.

Samir Muratović

Muratović (47) je jasno najzvučnije ime u Kodrinom stručnom štabu. Nakon dobre igračke karijere u kojoj je između ostalih igrao za Željezničar i Šturm, Samir je radio kao trener u niželigašu Gratkornu, omladinskom pogonu Šturma, a tri godine je bio sportski direktor Tuzla Citya. Samir je u dresu A reprezentacije BiH odigrao 27 utakmica.

Slaven Musa

Slaven Musa (52) je dobro poznato ime bh. fudbalskoj javnosti. Musa je od 2018. do 2021. godine bio selektor U19 selekcije BiH. Potom je radio u stručnom štabu Dušana Bajevića i Ivajla Peteva. Kod Faruka Hadžibegića nije bio u timu. Još je u trenerskoj ekipi radio kao glavni trener Zrinjskog, GOŠK-a, Širokog Brijega, Viteza i Čelika.

Mario Ivanković

Mario Ivanković (48) je “vojnik” Zrinjskog. Nakon igračke karijere radio je u omladinskom pogonu Zrinjskog, te je bio pomoćnik Ivici Barbariću, Anti Miši, Hariju Vukasu, Vinku Marinkoviću i Blažu Sliškoviću. Sve je to bilo u prvom timu Zrinjskog. Potom je bio pomoćni trener u U21 reprezentaciji BiH, u vrijeme dok je selektor bio Slobodan Starčević. Od ljeta 2022. godine je na kormilu U19 selekcije BiH. Ivankovića će na klupi juniora BiH zamijeniti Dubravko Orlović, još jedan trener iz Zrinjskog.

Siniša Mrkobrada

Siniša Mrkobrada (45) je bio član i prethodnog stručnog štaba kod selektora Hadžibegića. On će obavljati funkciju trenera golmana, a trenutno je na istom poslu i u Borcu. Još je radio u Slobodi iz Mrkonjić Grada, te Krupi.

Almir Seferović

Još jedan čovjek iz prethodnog stručnog štaba. Seferović (47) će biti zadužen za kondicijsku pripremu igrača. Almir je još od 2021. godine u stručnom štabu Zmajeva. Seferović je ranije radio za Olimpik, Al-Ahli (Sirija), Tadžikistan, Sarajevo, Slobodu, Željezničar, Dalian (Kina), Čelik i Adanu.

Ermin Avdić

Ermin Avdić (38) je specijalista za video analize. Ima iskustva i u reprezentaciji BiH, bio je u stručnom štabu selektora Dušana Bajevića. Video analize je radio u Sarajevu, Sheriffu, Sfaxienu, Stade-Laussaneu i Al-Ahliju (Katar).

Đorđe Jorović

I Đorđe Jorović bi trebao biti zadužen za video analize, odnosno nastavit će raditi taj posao jer je bio član i Hadžibegićevog stručnog štaba. Posao video analitičara radio je u Radu, Al-Sahelu, Al-Mesaimmeru, Fehervaru, Voždovcu i Novom Pazaru.

Podsjetimo, reprezentacija BiH 8. i 11. septembra igra susrete sa Lihtenštajnom i Islandom.

Raspored i statistiku Kvalifikacija za EURO pogledajte ispod.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16