U hrvatskoj javnosti ne stišavaju se reakcije nakon što je Dinamo eliminisan u pohodu na Ligu prvaka. U 90. minutu revanša u Atini imali su “Modri” u rukama prolaz u 4. kolo kvalifikacija, a u narednih deset ispustili su i produžetak i doživjeli eliminaciju poslije koje je ceh platio trener Igor Bišćan. 

Kako ustvari izbaciti AEK, pitanje je na koje su odgovor Zagrepčani mogli dobiti, ni manje ni više, nego od Feđe Dudića. Obje utakmice je pogledao iz svog doma. S dozom nostalgije. Prije samo dvije godine Velež je pod njegovim vodstvom izbacio isti taj AEK i bio svojevrsni hit u Bosni i Hercegovini. 

– Kad pogledam njihov tim danas, Garcia i Araujo su i dalje glavni igrači, ništa se plaho nije promijenilo. Baš sam nakon utakmice napisao i status na Facebooku o tome kako je ponekad potrebno proći i vrijeme kako bi neke korake više cijenili. I sada se može vidjeti šta znači AEK izbaciti. To je jedan od najvećih poslijeratnih rezultata naših klubova – kaže Feđa Dudić na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

USPOMENE ZA CIJELI ŽIVOT

U to vrijeme je, prisjeća se, bilo lijepo biti na čelu Veleža. Grbavica je u evropskim utakmicama bila obojena u crveno.

– Ma, joj, vjerujte da svako 20-30 dana uđem na YouTube i pogledam sažetke, golove, atmosferu na stadionu. Bosna i Hercegovina je živjela za Velež. Odemo u Bijeljinu na gostovanje, a domaći navijači nam tokom zagrijavanja aplaudiraju. Svi su prepoznali poštenje naše, koliko smo se davali za to. A tek prizori sa aerodroma, pa oklade sa šišanjem na ćelavo… Uspomene za cijeli život.

AEK NAS JE PODCIJENIO

Koliko god Veležovo ime u bh. okvirima bilo veliko, za Grke nije mnogo značilo. Otkrit će to kasnije Mostarcima i Muamer Tanković, naše gore list, koji je u to vrijeme branio boje AEK-a.

– Podcijenili su nas pogotovo u toj prvoj utakmici. Da, moji igrači su baš najviše pričali s Tankovićem koji je, kao što se zna, porijeklom iz naše zemlje. On im je kazao kako su od strane stručnog štaba imali totalno drugačiju sliku o Veležu, doslovno su mislili kako će se prošetati, kako mi igramo sporo… Eh, kad je krenula utakmica, samo su počeli gledati jedan u drugog. 

POŽELIO SAM SE POSLA

Nakon sjajnog rezultata u Veležu, nisu izostale ni ponude na Dudićevu adresu, a na koncu je završio u Sarajevu. Ipak, rezultatski očekivanja nije opravdao.

– Kako vraćam te lijepe scene iz Veleža, tako se prisjećam i onih iz Sarajeva. Pitam se zbog čega su se dešavali svi ti pehovi. Mi smo imali sve, igrali smo dobro, ali rezultata nije bilo. Od svih utakmica možda nas je protivnik u samo dvije nadigrao. Ko zna, možda tu sreću nismo ni zaslužili, možda je trebalo neke stvari drugačije. Recimo, i u Veležu sam bio dao ostavku koju nisu prihvatili, pa smo poslije toga uradili što smo uradili. Kad gledam koliko je Sarajevo potrošilo u posljednja dva prijelazna roka, kakvi igrači dolaze, a ja sam bio ostao bez stopera koji je bio bolna tačka. Da se plaćalo obeštećenje kao sad, došao bi Vukotić koji je bio u zadnjoj godini ugovora i spreman da dođe. S njim bismo sigurno spasili sezonu. Ali, tako je valjda moralo da bude.

Ne krije da je željan rada i da bi ga vrlo brzo trebali ponovo vidjeti na trenerskoj sceni.

– Bilo je ponuda, nešto sam odbio, nešto se izjalovilo. Trebao mi je nakon svih tih dešavanja u Sarajevu i odmor, pritisak je bio veliki, ispaštala je porodica. Ali, sada mogu reći da sam odmoran i da priželjkujem nešto zanimljivo. Pratim utakmice, gledam sve, od naše lige do HNL-a, prvenstva u Srbiji…, podvukao je Dudić.

(Reprezentacija.ba)