Željezničar i Dinamo iz Minska remizirali su jučer na Grbavici u okviru 1. pretkola Konferencijske lige. U ludoj završnici Plavi su nadoknadili 0:2 i golovima ‘džokera’ Dženana Haračića izbjegli poraz, a takav rasplet je, očekivano, donio nezapamćenu atmosferu i delirij 12.000 vatrenih Željinih navijača čije su fotografije s Grbavice obišle svijet.

Osim raspjevanih navijača na tribinama su se mogla uočiti i nešto ozbiljnija lica. Želju su bodrili dojučerašnji selektor Faruk Hadžibegić, zatim premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić, a mogle su se vidjeti i klupske legende poput Nikole Nikića, Edina Ćurića, Milana Gutovića, Dragana Škrbe… Igrači čije je karijere obilježio upravo Željezničar.

Dugo Nikića nismo vidjeli na Grbavici. Uživao je, kaže nam sinoć.

– Bilo je sjajno! Vidim da svi pričaju o navijačima, o atmosferu, mene to nije iznenadilo. To što Željo ima…, ma, nema niko. Drago mi je i što sam imao priliku ponovo vidjeti svoje stare drugove. Hvala ljudima iz kluba što su se sjetili nas. U jednom trenutku mislio sam da ću skočiti s tribina da zabijem gol, toliko su me emocije povukle. Nisam onako vikao 40 godina – priča kroz smijeh Nikola Nikić na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Meč je prošao bez ijednog čak i manjeg incidenta. Sa Grbavice su poslane sjajne slike.

– Moram priznati da su me malo povukle i emocije. Gledajući prizore na tribinama, pomislili smo da je ovo Željo iz 70-ih ili 80-ih. Mislili smo da su naprijed Škoro, Bahtić (smijeh). E, jedino što me je iznenadilo to je što je Željezničar igrao defanzivno na Grbavici, ali na kraju je ispalo dobro. Čim je kolega Bašić ubacio ‘malog’ Haračića, napravili smo pritisak i po mom ćejfu odigrali taj kraj. Da su bile još tri-četiri minute, dali bismo i treći gol, vjerujte.

Nikić poznaje Haračića još sa prvoligaških terena. Željin napadač je prije dolaska na Grbavicu tresao mreže u dresovima Zvijezde, Jedinstva, GOŠK-a…

– Sjećam ga se jako dobro. Kod njega je problem bio taj što je imao četiri-pet kilograma viška, ali uvijek je zabijao golove. I Mulaliću sam govorio da je interesantan, ima njuh, nešto kao Mihajlović ili Pančev. Problem mu je bio što je Željezničar kada je došao već imao naprijed Krpića, pa Hodžića, u takvoj konkurenciji nije lako izboriti se. Sve u svemu, ekipa nije loša, možda fali još samo neki borac u sredini terena. Optimističan sam. Drugu utakmicu igramo na neutralnom terenu, ako ih pritisnemo, sve je moguće.

A dok je gledao teren, svakakve misli su mu, priznaje, prolazile kroz glavu.

– O, majko rođena. Odmah sam se sjetio one naše šljake, ekonom kad je poravna mrežom s traktorom, izginemo (smijeh). Željezničar može igrati i najjaču ligu, ali brend je brend. I molim vas, napišite još da pozdravljam navijače, stručni štab…, poručio je na kraju raspoloženi Nikić.

(Reprezentacija.ba)