Rusmir Cviko (51) će u narednoj sezoni raditi u Saudijskoj Arabiji kao trener ekipe Al-Oroboh.

Cviko je godinama jedan od najuspješnijih bh. trenera, a u prethodnim sezonama je trenirao ekipe u Kini i Kuvajtu te prošle sezone osvojio Crown Prince kup u Kuvajtu.

Nekadašnji član stručnog štaba A selekcije BiH je za Reprezentacija.ba portal govorio o odlasku u Saudijsku Arabiju, otkrio kako je došlo do saradnje sa spomenutim klubom, ekspanziji fudbala u ovoj državi, ali i reprezentaciji BiH te FK Željezničar.

Rusmire, naši treneri godinama kukaju kako nemaju posla u BiH, a vi nakon Kine i Kuvajta, dobili ste povjerenje i u trećoj zemlji – Saudijskoj Arabiji. Kako to objašnjavate?

“Pozdrav vama i najboljem portalu kod nas i šire. Mi smo generalno kao narod pa i sami treneri poznati po tome da kukamo, omalovažavamo sve generalno, možda ružno zvuči ovo sto kažem, ali puno je nezadovoljstva i ljubomore među trenerima i to bez bilo kakavih razloga.

Najlakše je sjediti po kafićima ispijati kafe i držati predavanje kako bi trebalo biti nešto, a ne želiti ulagati u sebe ići u korak sa vremenom, gledati i pratiti svjetske trenere, ekipe i od svakoga uzeti po nešto sto tebi odgovara. Kada kažem tebi, mislim na sebe jer sam se ja vodio time. Uvijek ima nešto novo da se vidi i nauči, edukacije nikad dosta, a onda kada dobijete šansu najvažnije je iskoristiti na pravi način.

Ja sam hvala Bogu imao uzlaznu putanju u ovome poslu i ne mislim stati ni sada. Poslije Željezničara sam otišao u Kinu, radio tri sezone u dva različita prvoligaša, napravio pozitivne rezultate i poslije toga i rada u našoj A reprezentaciji gdje sam bio trener dobio posao u Kuvajtu u jednom od najboljih i najvećih njihovih klubova Al Arabiju.”

Foto: Al-Orobah FC

Kako je došlo do saradnje sa FC Al Orobah? Bilo je još nekih ponuda koje ste proslijedili kolegama? Sigurno su pomogli i sjajni rezultati u Kuvajtu – osvojili ste Prince cup i bili viceprvaci države, sa 18 utakmica bez poraza u nizu bili ste kandidat za trenera godine?

“U momentu mog dolaska u Al Arabi bili su predzadnji, ali smo se uspjeli podići i biti vicešampioni i osvojiti Crown Prince Cup. Imati niz od 18 utakmica bez poraza, kao što ste kazali, i to ne prolazi nezapaženo u svijetu fudbala. Kada napravite rezultat sami klubovi se javljaju i zovu vas. Tako je bilo i sa mnom. Imao sam više ponuda iz klubova golfskog zaliva, ali sam se odlučio za Saudijsku Arabiju.

Država je u pozitivnoj fudbalskog groznici, dolaze velika igračka i trenerska imena i evo i mene među njima. Neke sam klubove odbio, ali eto dobro je došlo nekim kolegama. Nećemo o imenima, ali mi je drago da još naših trenera ide vani i počinje sa radom. Ja sam uvijek bio za to i nastojim da sa sobom povedem i naše asistente trenere. Za sada uspijevam, mada ima i pojedinaca koji jedno pričaju kada trebaju da idu vani drugačije se ponašaju kada dobiju posao. Odabir ljudi koji vam pomažu je jako bitan.”

Foto: Al-ain.com

Hrvatska ima odličan rejting u Saudijskoj Arabiji. Njihovi stručnjaci su tamo čak i na funkcijama u Ministarstvu sporta. Da li se treneri Hrvatske, ali i Srbije, jednostavno više međusobno podržavaju nego naši?

“Tako je. Ima Romeo Jozak koji je direktor u ministarstvu sporta Saudijske Arabije, a njima je malo lakše. Paze sse i pomažu, dok ja lično sam sebi otvaram puteve i radna mjesta. Naravno, sve je vezano za rezultate. Već sam to spomenuo i malo je nezgodno oko odabira trenera asistenata. Neki bi radili, ali ne znaju šta, a neki su ostali u prošlom vremenu. Većina ne poznaje jezik i nema želju za edukacijom i napretkom.

Sve su to stvari bez kojih nije moguće raditi. Hrvatska je na dva prvenstva bila druga i treća, a mi smo samo šampioni kada pričamo i tu se sve završava. Imamo i mi naših zvučnih trenera koji su radili vani, ali nisu se nešto pretrgli da povedu neke naše asistente, mislim iz Bosne sa sobom.

Ja sam u ovom mom periodu kao glavni trener imao u mom stručnom štabu devet naših stalnih trenera i tri koja su dolazila povremeno u pripremnim periodima. Mislim da bi i drugi trebali malo vise pažnje posvetiti našim ljudima i trenerima, ali i od asistenata treba tražiti malo vise razumijevanja. O tome nekad drugom prilikom.”

Dolazite u ovu državu u trenutku najveće ekspanzije nogometa. U sličnom periodu ste radili i u Kini i igrali protiv najvećih zvijezda svjetskog fudbala. Šta očekujete u Saudijskoj Arabiji?

“Klub je ambiciozan, predsjednik ima jasnu viziju, a uslovi su odlični. Sada je na nama da pokušamo da napravimo sto bolji rezultat jer je on jedino mjerilo za trenera.

Ja sam bio u Kini bas u početku kada su oni ulagali u nogomet i čini se da se to sada ponavlja i u Saudijskoj Arabiji. Nadati se najboljem, a vrijeme će sve pokazati.

Tu su sada u mom stručnom štabu Elvis Karić, zatim Jasmin Trnovac, Aldin Kametović, Jugoslav Trenchovski, pa je samim tim i posao podijeljen i lakše je funkcionirati.”

Na prijemu kod kuvajtskog princa nakon osvojenog Kupa ove države, Foto: Instagram

Dugo ste radili van BiH, ali i u BiH. Šta mi možemo ponuditi svijetu, a šta oni nama kada je fudbal u pitanju?

“Teško mi njima možemo šta ponuditi, a da oni ne znaju. Mi imamo itekako puno učiti od njih. Nije sramota prekopirati nešto ako je kvalitetno, pa malo doraditi i pokušati se približiti fudbalskom vrhu ili bar sredini. Samo sve su to procesi i treba vremena.”

BiH ponovo bira novog selektora nakon novog neuspjeha. Vi ste bili pomoćnik Dušanu Bajeviću tokom njegovog mandata. Pokazalo da se da ni selektor koji ima ogromno iskustvo, kvalitet i odlično poznaje reprezentaciju ne može ništa napraviti preko noći. Šta je potrebno BiH za bolje rezutlate reprezentativnih selekcija? Prošli selektor Faruk Hadžibegić okrivio je i lošu amotsferu u državi zbog svojih poraza?

“Bio sam ja dio reprezentacije i uvijek ću biti. Nije bitno kako, a u ovom momentu sam navijač. Ima tu puno dobrih stvari, ali evidentno je da nešto ne štima i uvijek je lakše pričati kada ne ide već kada ide.

U svakom slučaju želim im sve najbolje, ali kod nas je sve nekako nakaradno napravljeno. Naravno, mislim na sam sistem kako sve to funkcioniše, odabir trenera po nacionalnom ključu i slično.”

Bajević i Cviko blisko surađivali, Foto: Reprezentacija.ba

Nedavno su vas ružili kada ste rekli da imamo „alibi igrače“? Ostajete li pri toj konstataciji?

“Nema mene ko šta ružiti, niti mene to zanima. Ja sam uvijek tu da kažem šta ne valja po mom skromnom mišljenju, a šta je dobro pohvaliti. Tako sam naučen.

Nekada se to nekome sviđa, a nekada ne. Uvijek treba ukazati na to ako nešto nije dobro da se popravi isto tako i pohvaliti kada je dobro. Tako sam i ja radio. Kada ne ide ima tih igrača od kojih očekujete da povuku, a oni se ne potrude i to je problem. Traže neke izgovore, a toga nema. Za reprezentaciju se daje 110 posto uvijek.

Pogledajte zapadne susjede i sve će vam se samo kazati. Kako ginu i kako se bore za državni grb. Kod nas kada ne ide i kaže se to javno odmah ispadaš crna ovca, kao pričaš nešto. Fudbal je jednostavan kada igraš dobro i sve je ok i treba pohvaliti.

Primjer kada su naši igrali u Ligi Nacija. Kada ne ide treba i tada reći, ali motivacija i borbenost to mora da je prisutno uvijek kada igraš. Pogotovo u državnom dresu.”

Pratite li situaciju u Želji?

“Pratim i drago mi je što su uspjeli da izbore Europu. Nemam puno vremena, ali Željo se uvijek prati tako je i sada na ovom drugom kontintentu”, kazao je Cviko na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Cviko nam je otkrio i da trenutno u njegovom timu ima sedam stranaca te da će pripreme za novu sezonu obaviti u Turskoj.

(Reprezentacija.ba)