Turski velikan Fenerbahče definitivno će biti naredna stanica u karijeri Edina Džeke (37).

U proteklom periodu imao je iskusni centarfor, finansijski, mnogo privlačnije ponude iz Saudijske Arabije, pominjao se i ostanak u Interu, međutim na kraju se opredjelio za odlazak u Tursku. Nakon medicinskih pregleda već danas će staviti potpis na ugovor s Fenerbahčeom koji će mu biti ujedno deveti klub u karijeri.

Napadači iz Bosne i Hercegovine za Fenerbahče su se i u prošlosti pokazali kao dobar posao. Uz Elvira Baljića, naročito je veliki trag ostavio Elvir Bolić koji je s ovim klubom osvojio naslov prvaka i koji je u 172 zvanična nastupa zabio 76 pogodaka.

– Priželjkivao sam ovaj transfer. Mogao je izabrati i lakšu ligu, tipa Saudijsku Arabiju ili Ameriku gdje bi mu sigurno bilo lagodnije, ali očigledno je kako i u 37. postoji ta želja za dokazivanjem. Sigurno će Džeko biti pojačanje za Fenerbahče koji ima velike ciljeve u sljedećoj sezoni. Baš mi je drago, rekao je Elvir Bolić na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Fanatizam navijača Fenerbahčea poznat je svima, naročito Boliću koji kaže kako se Džeki na to neće biti teško prilagoditi.

– Specifičan je taj Fenerbahče. Od svih klubova u kojima je Džeko igrao, po tom fanatizmu, opsesiji prema fudbalu, možda je najbliža Roma. Sjećam se kada sam igrao svojedobno tamo, bilo je teško proći kroz grad, ali na to je Džeko navikao i to u jednu ruku daje dodatni motiv i samom igraču. Eto, nadam se da će biti uspješan i da će nastaviti tu neku našu finu tradiciju.

Nezaobilazna tema bila je i fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine koja je, može se slobodno kazati, prokockala kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Reakcije nakon poraza od Luksemburga na Bilinom polju se ne stišavaju.

– Ma, pratio sam sve, tužan sam i razočaran kao svi mi. Ne znam ni koju riječ više da upotrijebim. Nisam optimista da će biti bolje. Rekao sam i prije nekoliko godina da nam fudbal ide u lošem smjeru. Obično je trener taj koji snosi krivicu, ali generalno kod nas u fudbalu stanje nije dobro, treba početi od temelja. Od rada sa mlađim selekcijama, treba se puno više gledati ka mladoj reprezentaciji, kako izbacivati igrače, dobijati nove… Očekivati od Džeke da i u ovim godinama nosi igru, sam, nije realno. Mora se puno toga promijeniti, podvukao je legendarni Elvir Bolić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)