Faruk Hadžibegić sa priličnom je dozom opreza najavio utakmice protiv Luksemburga u kvalifikacijama za EURO 2024.

Možda je rano reći da je Luksemburg “preko noći” postao još jedna država zbog koje kažemo “da danas svi znaju igrati fudbal”, ali činjenica da ova prebogata država smještena između velikih fudbalskih gradova Francuske i Njemačke više nije kanta za nabijanje u rangu San Marina, Gibraltara, Lihtenštajna…

U kvalifikacijama za Katar su pobijedili Irsku u sred Dublina sa 0:1, a onda još upisali dvije pobjede protiv Azerbejdžana.

U Ligi Nacija iza nas su bili drugi u grupi sa Turskom, Litvanijom i Farskim Otocima sa 11 bodova na saldu, dva manje od Turske. Pobijedili su dva puta Litvaniju i jednom Farske Otoke u gostima, a izvukli su remi protiv Turske u Istanbulu.

Protiv BiH su igrali u Zenici u martu 2022. godine – tada smo ih u prijateljskom susretu pobijedili sa 1:0.

Da nisu bezazlen protivnik pokazali su i u tekućim kvalifikacijama remijem protiv Slovačke u Bratislavi. Samo nekoliko dana prije nego što je na istom stadionu Slovačka bez puno problema pobijedila BiH.

Njihov sastav je šarolik, kako porijeklom, tako i ligama u kojima igraju.

No prije nego krenemo o igračima, vrijedi spomenuti zanimljivu informaciju o njihovom selektoru.

Zanimljivo selektor Luc Holtz je imenovan u augustu 2010. godine. Ranije je dvije godine bio selektor U21 Luksemburga. Kao igrač igrao je u omladinskim selekcijama francuskog Montceaua, te kasnije u Luksemburgu, a čim je okačio kopačke od klin imenovan je za selektora mlade selekcije.

Vratimo se na igrače.

Prvi strijelac im je Rodrigues, naturalizovani Portugalac koji je u 2022. i 2023. postigao četiri gola. Počeo je igrati u Luksemburgu, a kasnije karijeru gradio u Moldaviji, Ukrajini, Japanu, Turskoj, Francuskoj, a od prošle godine je u Saudijskoj Arabiji. Ipak, on zbog sukoba sa selektorom neće konkurisati za meč protiv BiH.

Vrlo zanimljiv je igrač Danel Sinani, inače fudbaler Norwicha rođen u Beogradu 1997. godine. Za Norwich je ove sezone odigrao 29 utakmica uz dva gola i četiri asistencije. Za Luksemburg je u zadnje dvije godine dao tri gola. Zanimljiv je i i naturalizovani Danac Mathias Olesen (22) koji se kali u prvom timu Kelna ove sezone sa relativno solidnom minutažom.

U Luksemburgu ima i “naših”. U prvoj postavi je Enes Mahmutović rođen 1997. godine u Peći, inače danas stoper CSKA Sofije, a nekada talenat kojeg je M’ Boro doveo iz Luksemburga 2017. godine. Tu je i 20-godišnji Eldin Džogović iz njemačkog drugoligaša Magdeburga, kao i stoper Seid Korać koji igra za švedski Degerfors.

Najskuplji igrač ekipe je Barreiro koji košta 10 miliona eura i igra za Mainz. Ove sezone ima 31 utakmicu u Bundesligi, te četiri gola i asistencije. Iza njega treba izdvojiti Perreiru iz Spartak Moskve, koji je zadnji vezni igrač vrijedan 4,5 miliona eura. Igrao je za Lyon, Troyes, Young Boys…

Kako god, želimo li razmišljati o EURU 2024, pobjeda nad Luksemburgom ne bi smjela doći u pitanje.

(Reprezentacija.ba)