Trenerski stručnjak Mensur Dogan bio je sa Dželaludinom Muharemovićem gost u studiju BHT 1 na emisiji povodom utakmice protiv Portugala.

Između ostalog Dogan je nakon utakmice napravio analizu dva igrača Miroslava Stevanovića i Miralema Pjanića.

“Stevanović je igrao praktično drugog napadača. Imao je osnovni zadatak da sa Džekom bude prva linija odbrane i ometa izgradnju protivničkih napada. Nije često igrao na sredini, ali se dobro snašao i korektno obavljao zadatak. Preko njega smo pokušavali prilikom osvajanja lopte praviti neki brži napad. Stevanović je igrač koji je vrlo zahvalan za reprezentaciju. On igra i beka, igrao je i krilo, evo večeras je igrao neku vrstu drugog napadača iza Džeke.” rekao je Dogan.

Kaže da je bilo teško parirati Portugalu koji zna promijeniti način igre.

“Dobro smo kontrolisali utakmicu dok su Portugalci igrali nižim intenzitetom, bez promjene ritma, i uspjevali smo stalno da zatvaramo njihove pas linije. Kada su počeli prebacivati zadnju liniju i sa dubinskim pasovima, tada su krenuli problemi. Portugal je reprezentacija koja zna načine izgradnje napada primjeniti u zavisnosti od protivnika i ponovo su pokazali da trebaju biti prvi u ovoj grupi”

Pjanićeva forma bila je uoči utakmice enigma.

“Pjanić sigurno ne voli ovakve utakmice, u kojima je protivnik nakon postignutog gola bio u prilici da kontroliše igru, drži loptu, razvlači protivnika svuda na terenu i umara ga. Našim igračima je bilo teško igrati utakmicu u kojoj se mora puno trčati kako bi došli do lopte. Pjanić sigurno ne voli ovakve utakmice jer je on igrač koji najviše daje od sebe kada naša ekipa ima malo više loptu u posjedu, kada mi organizujemo igru, kada mi diktiramo tempo. I onda je tu on najkorisniji. U ovakvim utakmicama je u 90% vremena ganjao loptu, što igraču kao njemu koji voli igru sa loptom ne odgovara.”

“Nadam se da će utakmica protiv Luksemburga biti drugačija u kojoj ćemo imati Pjanića u drugoj ulozi, ulozi kreatora i organizatora igre, sa puno više lopte u svom posjedu, sa puno više akcija sa loptom, nego večeras. Nervozu je pokazao, dobio je žuti karton, mogao je dobiti i drugi žuti, pa je dobro da je izveden ranije. Siguran sam da će Pjanić protiv Luksemburga odigrati značajnu ulogu”.

(Reprezentacija.ba)