Promjena travnjaka na stadionu Asim Ferhatović Hase dobija novu dramu. Prošivanje hibrida nije moguće jer je teren pretvrd, kaže struka.

Veći dio terena je isuviše tvrd, te mašina koja prošiva hibrid nije u mogućnosti raditi.

Igle s kojima mašina radi pucaju, a i sama mašina se diže sa tla prilikom pokušaja prošivanja.

Navodno, slojevi koji idu ispod trave nisu urađeni na adekvatan način, materijali nisu bili odgovarajući što je izazvalo novi i veliki problem na Koševu.

“U sklopu projekta ”Potpuna rekonstrukcija glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH“ koji je pokrenuo NS/FS BIH ugovorena je i rekonstrukcija glavnog terena na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” Koševo. Iako JU “Centar za sport i rekreaciju” upravlja stadionom u ovom projektu nije imao učešća osim omogućavanja infrastrukturne podrške izvođačima.

Nosioc projekta i većinski investitor je NS/FS BIH, dok Općina Centar Sarajevo kao vlasnik objekta manjim dijelom učestvuje u finansiranju. Osim NS/FS BIH i Općine Centar, potpisnik ugovora za rekonstrukciju je i FK Sarajevo. Izrada projektne dokumentacije, izbor izvođača i nadzor nad izvođenjem radova je u nadležnosti NS/FS BIH kao nosioca projekta i investitora i jedina adresa za odgovore na pitanja u vezi svega pomenutog”, kazali su nam iz JU “Centar za sport i rekreaciju” Sarajevo.

Pored toga što prošivanje hibrida nije moguće, korijen trave se zbog tvrdog sloja ispod ne razvija kako treba.

Jedna od opcija je i skidanje trave i ponovno postavljanje svih slojeva do drenaže što bi usporilo i dodatno prolongiralo završetke radova.

Dodatno, u spornom sloju pronađena je visoka koncentracija željeza.

Hemijski nalaz je pokazao da se zemljište uzeto za gradnju terena ne može smatrati hranidbenim slojem za travnjak zbog prisustva teških metala i vrlo alkalične reakcije.

Jučer je u pomoć stigla i Alba iz Zenice, ali ni oni nisu uspjeli riješiti probleme. I oni su potvrdili greške i probleme u hranidbenom sloju.

FK Sarajevo će s tim scenarijom do kraja sezone igrati domaće utakmice na drugim stadionima.

Fotoreporter našeg portala danas je obišao stadion Asim Ferhatović Hase.

(Reprezentacija.ba)