Selektor Faruk Hadžibegić izuzetno je aktivan u svom dvomjesečnom mandatu. Prvi je selektor koji je obišao sve klubove Premijer lige BiH, a na utakmicama prvog kola nastavka bh. šampionata gotovo na svim utakmicama imao je svoje saradnike.

Uz to, selektor je i javno najavio kako će igrači Premijer lige BiH imati svoju pažnju, jer “bez domaćih igrača nema domaće reprezentacije”.

Prvo kolo, istina igrano većinom u teškim vremenskim uslovima, sigurno nije pokazalo kako Premijer liga BiH može donijeti neki poseban dodatni kvalitet reprezentaciji BiH, ali to ne isključuje činjenicu da bi jedno ili dva imena sa bh. travnjaka ipak mogli dobiti poziv za kvalif. utakmice protiv Islanda i Slovačke u martu.

Pozivanje igrača iz klubova čiji predstavnici sjede u Izvršnom odboru BiH sigurno bi selektoru i dodatno ojačalo poziciju, što je možda prošlog selektora i dodatno udaljilo od šanse da ostane na kormilu BiH bez obzira na dobre rezultate.

Upravo je Petev na prošlom spisku imao stopera Besima Šerbečića, koji je tada pozivan iz norveškog Aalesunda. Šerbečić je u međuvremenu prešao u Sarajevo u možda i prvom transferu u historiji našeg fudbala u kojem jedan domaći klub platio obeštećenje stranom klubu. Nagađa se čak i preko 800.000 KM.

Sarajevo je tako možda pomoglo Hadžibegiću da formalno ispuni najave da će na spisku imati nekog iz Premijer lige BiH, a objektivno igrača kvaliteta za europski fudbal. Najbolji igrač Premijer lige BiH iz 2019. godine je u svim generacijama bio najbolji stoper u omladinskim selekcijama BiH, a i u svojim klubovima uvijek je glasio za dobro stopersko rješenje, koje uz visinu i snagu krasi odlična tehnika.

Po statistici u Zrinjskom svakako da bi konkurentan morao biti Nemanja Bilbija, no za razliku od Šerbečića koji je konkurentan stoperima koji su već u reprezentaciji, Bilbija objektivno ne treba selektoru koji na raspolaganju ima Kodru, Džeku, Hamulića, Demirovića, pa i Bajića koji su zajedno zabili gotovo 50 golova u europskim ligama.

Ipak iz Zrinjskog bi kao prvi kandidat se mogao nametnuti Josip Čorluka kao jedan od najboljih igrača na poziciji desnog beka, gdje je također konkurencija u reprezentaciji velika, ali ne toliko koliko u napadu. Zrinjski zbog svojih rezultata sigurno prvi zaslužuje igrača u reprezentaciji BiH.

U Željezničaru se nadaju pozivu za mlađeg, veznjaka, Armina Hodžića, veznjaka koji je bio ponajbolji pojedinac u prvom dijelu sezone. Navodno Ivajlo Petev je bio naumio da ga pozove za utakmice u novembru, ali nažalost BiH je bila jedna od rijetkih koja u tom terminu nije imala zakazane mečeve. U Širokim Brijegu smatraju kako je Marijan Čavar zaslužio poziv u A reprezentaciju.

U Sarajevu bi osim Šerbečića na vrata reprezentacije možda mogao pokucati i Almedin Ziljkić. On je ranije dobijao pozive u reprezentaciju BiH, a ove zime je stigao u Sarajevo iz redova Olimpije.

U redovima Borca kojeg ne treba otpisati jer možda ima i najviše igrača u našim omladinskim selekcijama ističe se mladi Enver Kulašin, mladi reprezentativac BiH koji igra na poziciji desnog krila, no njegova statistika sa tri gola ove sezone u 23 utakmice govori da je ovom 19-godišnjaku A reprezentacija ipak još uvijek prevelik zalogaj.

Zmajevi prvi meč igraju u Zenici, 23. marta protiv Islanda. Tri dana poslije gostuju Slovačkoj.

Statistiku i rezultate Premijer lige BiH možete pogledati ovdje.

(Reprezentacija.ba)