FK Velež donio je odluku o obnovi tradicionalnog Februarskog turnira.

Danas je u Mostaru održana press konferencija na kojoj su se medijima povodom ovog turnira obratili Predsjednik UO Velež Senad Kevelj, šef omladinske škole FK Velež Anel Karabeg te trener u juniorskoj selekciji Rođenih Amel Jazvin.

Predsjednik Upravnog odbora Kluba Senad Kevelj u svom uvodnom obraćanju poželio je srdačnu dobrodošlicu i zahvalu prisutnim predstavnicima medija te službeno obznanio obnovu tradicionalnog 29. po redu Februarskog turnira koji će po prvi put biti održan u modernoj historiji Bosne i Hercegovine sa međunarodnim karakterom za juniorske selekcije.

“Za Upravu Veleža ovo je zaista jedan vrlo važan događaj, pogotovo zbog činjenice koju simboliku nosi ovaj tradicionalni turnir – u znak i čast oslobođenja Mostara od fašizma 1945. godine. Prvi put je održan 1965. godine na dvadesetogodišnjicu oslobođenja grada, a održavao se u kontinuitetu do 1992. godine, trajući praktično 28. godina.

Kad sublimiramo ko su sve bili gosti turnira, od jugoslovenskih fudbalskih velikana do renomiranih svjetskih ekipa i reprezentacija, djeluje skoro nemoguće da se nešto takvo ponovi. Ali, nadam se da u periodu koji je ispred nas, da ćemo krenuti sa seniorskim ekipama i da ćemo ovaj turnir postaviti onakvim kakav je bio kroz historiju. Veliki su izazovi pred nama, ali mislim da to neće biti nedostižno”, istakao je Kevelj.

Šef Omladinske škole Veleža Anel Karabeg obraćajući se predstavnicima medija istakao je važnost Februarskog turnira za Mostar i za promociju Veleža, nadajući se da će se i u budućnosti nastaviti održavati ovako bitna manifestacija najprije sada sa juniorskim selekcijama, a ubuduće i za seniorske.

“Turnir će se održati u subotu, 11. februara i trajat će cijeli dan. Ujutro će biti odigrane prve utakmice, a poslijepodne i za plasman na četvrto, treće, drugo i prvo mjesto turnira. Zahvaljujemo se našim gostima FK Sarajevo, FK Željezničar, a posebno FK Sutjeska iz Nikšića koji su prihvatili naš poziv, čineći veliki napor za podršku Klubu i ovome turniru. Nadamo se da će ovaj turnir ponovo postati dio tradicije, jer su to bili dani sa posebnom atmosferom u kojima ste u Ruži ili Bristolu mogli sresti najveće zvijezde fudbala”, rekao je Karabeg.

Trener u juniorskoj selekciji Amel Jazvin je kazao da je cilj da se tradicija održavanja turnira nastavi, ali zbog pripremnog perioda u kojem se nalaze mnogi klubovi, odlučeno je da službeno izdanje 29. Februarskog turnira bude elitni omladinski turnir, ali da zbog toga nimalo ne gubi na težini jer su obnovljene sve one stvari koje su turniru davale posebnu čar.

“Zahvaljujemo se našim prijateljima na odzivu za učešće u turniru, jer su tim činom zaista pokazali šta on predstavlja za Velež i za Mostar, a mi kao domaćini ćemo se potruditi da sve bude kako treba, te da i naredno 30. jubilarno izdanje bude dostojno tradicije.

Ideja je bila da se turnir održava dva dana, kao što se uvijek i održavao, ali finansijska situacija učesnika i brojne druge okolnosti to nisu dozvoljavale. Tako će sve biti održano u subotu 11. februara sa skraćenim trajanjem utakmica. Mislim da klub sa ovako bogatom tradicijom zaslužuje da uvijek ima ovako nekih dešavanja, i na neki način nastavljamo sa obilježavanjem stogodišnjice kluba”, poručio je Jazvin.

Turnir će biti održan u subotu 11. februara na pomoćnom terenu stadiona Rođeni sa svečanim otvorenjem u 10.30 sati.

Pored juniorske selekcije FK Velež Mostar, učesnici će biti i juniorske selekcije FK Željezničar Sarajevo, FK Sarajevo (Akademija FK Sarajevo) Sarajevo i FK Sutjeska Nikšić (Crna Gora).

(Reprezentacija.ba)