Reprezentacija Maroka napravila je senzaciju plasmanom u četvrtinu finala Svjetskog prvenstva.

Zanimljivo je vidjeti kako je većina ključnih igrača ove reprezentacije iz njihove dijaspore. Rođeni su u Španiji, Kanadi, Francuskoj, Nizozemskoj… Osim boljeg fudbalskog znanja, donijeli su i profesionalni mentalitet koji su stekli u europskim klubovima, a kakav je bio nepoznat igračima marokanskih škola fudbala.

Zvuči poznato zar ne?

Slično kao i Bosna i Hercegovina koja se decenijama oslanja na igrače rođene i stasale van BiH. Upravo smo i jedini veliki uspjeh napravili praktično bazirani dobrim dijelom na igrače rođene ili fudbalski emancipovane van granica Bosne i Hercegovine.

Zvjezdan Misimović nedavno je za Reprezentacija.ba govorio o tome. Trenutno su dva najskuplja naša igrača proizvodi austrijske i švedske škole fudbala – Amar Dedić i Anel Ahmedhodžić.

Danas su na radaru BiH Huseinbašić iz Kelna, Hamulić iz poljskog Stala, Tahirović iz Rome, sjajni mladići iz Austrije…

“Ne bih o imenima, ima dosta fudbalera s kojima smo razgovarali i koji su pokazali interes da igraju za BiH. Nadamo se da će tako i biti. I moja generacija je, hajmo reći, bila sastavljena pretežno od igrača koji su odrasli u dijaspori i tamo naučili fudbal, ali što je važno, nismo zaboravili odakle smo. I to smo pokazali na terenu.” rekao je Misimović.

No vratimo se na Maroko. Prva zvijezda tima Hakim Ziyech je rođen u nizozemskom gradu Dronten i igračku karijeru je počeo u omladinskom pogonu ASV Dronten, a kasnije je igrao za Heerenven, Twente i Ajax. Od jula 2020. godine nastupa za engleski Chelsea.

Achraf Hakimi je trenutno najvrijedniji igrač Maroka (65 miliona eura) i igra za francuski PSG. Zanimljivo da je Hakimi rođen u Madridu, fudbalsku školu je počeo u Realu iz Madrida, a sa ovim timom je osvojio u Ligu Šampiona. Nastupao je i za Borussiju iz Dortmunda te talijanski Inter.

Noussair Mazraoui je poput Ziyecha rođen u Nizozemskoj (grad Leiderdorp), a od jula ove godine je fudbaler minhenskog Bayerna. Prethodno je nastupao omladinske kategorije te seniorski tim Ajaxa.

Golman Bono je protiv Španije odbranio dva penala, a on je rođen u kanadskom Montrealu.

Ključni veznjak Sofyan Amrabat rođen je u Nizozemskoj (grad Huizen) gdje je i započeo svoju igračku karijeru. Amrabrat je igrao za Utrecht, Feyenoord, belgijski Club Brugge, a trenutno nastupa za Fiorentinu.

Također, sjajni dribler Sofiane Boufal je rođen u Parizu, a na početku svoje karijere nastupao je za omladinske kategorije Angersa.

Kapiten Romain Saiss je rođen u Francuskoj (Bourg).

(Reprezentacija.ba)