Srbija je večeras poražena od Švicarske sa 2:3 u duelu trećeg kola grupe G i ostala bez plasmana u osminu finala.

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi govorio je na zvaničnoj press konferenciji nakon poraza od Švicaraca.

“Čestitam Švicarskoj na zasluženoj pobedi. Sigurno da rezultatom nismo zadovoljni što je i normalno. Imali smo mnogo problema, kako sa fizičkom spremom, tako i sa povredama ključnih igrača. Činili smo sve napore da ih vratimo. To je veliki problem za nas očigledno. Momci su se borili koliko su mogli i dali su sve od sebe. Za ovaj nivo takmičenja to nije dovoljno. Postoje opravdani razlozi zašto je to tako, ne mogu da očekujem više od prikazanog”, rekao je Piksi i otkrio da li ostaje na klupi Srbije:

“Mi u martu počinjemo kvalifikacije za EURO. Hoćemo da odemo na to takmičenje poslije 24 godine čekanja. Tu se ništa neće promijeniti. Biću daleko zadovoljniji i sretniji da mi igrači budu zdravi i u top formi.”

Stojković je kratko prokomentarisao i tenzije na terenu.

“Možda je bilo nečega između igrača oko provokacija. Ne mogu da dam odgovor jedne znam šta su pričali. Ponekad je tenzija velika i može da se stvori nešto. Ništa specijalno za ovakvu vrstu utakmice”.

Kamerun je u drugom susretu ove grupe savladao Brazil, pa bi Srbija ispala čak i da je minimalno dobila Švicarsku.

“Nisam pratio Kamerun. Ne daj Bože da smo pobijedili Švicarsku i ispali.To bi bilo još bolnije. Bio sam iznenađen kada sam to čuo. Vidite ko je sve ispao. Njemačka, Belgija, Danska, Urugvaj… Bilo bi nam teško da smo pobijedili i ispali.”

Selektor Srbije se osvrnuo i na probleme sa povredama u svom timu.

“Realan sam čovjek. Ne može da se igra Mundijal, a da niste u potpunosti spremni. Ključni igrači nam nisu bili zdravi i spremni za izazov kakav nosi Svjetsko prvenstvo. Mi nemamo 50 ili 100 igrača. Imamo jedan fond igrača koji je perfektno odigrao kvalifikacije, zasluženo došao na takmičenje. Želje su jedno, mogućnosti su nešto drugo. To sam znao. Nisam razočaran previše niti mogu da tražim više od njih, kada znam u kakvom su stanju.”

Podsjetimo, Srbija je osvojila posljednje mjesto u grupi H sa samo jednim bodom.

Iz ove grupe u osminu finala otišle su selekcije Brazila i Švicarske, dok je Kamerun uz Srbiju ostao bez plasmana u narednu rundu.

(Reprezentacija.ba)