Nermin Šabić, bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine, nekadašnji član NK Croatia(Dinamo Zagreb), sarajevskog Željezničara te Čelika iz Zenice, bio je gost emisije “Top Gol” kod Sabahudina Bahe Topalbećirevića.

Šabić je kod Bahe govorio o svojoj igračkoj, ali i trenerskoj karijeri.

Nekadašnji bh. reprezentativac je od decembra 2019. do augusta ove godine bio selektor U17 BiH, a kaže da mu niko iz Saveza nije objasnio zbog čega nije došlo do produženja saradnje.

“Niko mi nije obrazložio zbog čega sam smijenjen. Znam da smo radili mnogo dobrih stvari. Sa jednom generacijom smo otišli u Elitni krug, Iskreno, nama je veliki uspjeh kada igramo protiv neke od veliih reprezentacija, a da ne pričam kada pobijedimo nekoga. Obavili smo dosta dobar posao, ali objašnjenja nema zašto više nisam selektor.”

Nermin je igračku karijeru počeo u zeničkom Čeliku.

“Čelik je igrao drugu jugoslovensku ligu u sezoni 1989. / 1990. kada sam ja debitovao. Hibić i ja smo debitovali sa 16 godina, a Bolić je bio malo stariji i imao je 18. Tadašnji trener Kemal Hafizović je dao šansu čelikovoj djeci. Na neki način nam je trasirao put za buduću karijeru. Krajem 1991. godine Bolić je otišao u Zvezdu, zatim smo Čelik napustili Hibić i ja. Bilo je tu mnogo dobrih igrača poput Gavrana, Beganovića i Mladena Krstajića. Mislim da smo svi napravili dobre karijere i možda smo tek sada svjesni da smo uradili mnogo za fudbal. Mene je Džajić zvao u Crvenu Zvezdu u aprilu 1992. godine. Trenirao sam možda mjesec dana u Zvezdi. Tada nismo ni znali šta se dešava u BiH. Nakon toga obavio sam razgovor sa sekretarom Zvezde i odlučili smo da je najbolje da ja odem negdje drugo. Poslije toga odlazim u švicarski Xamax. Tada je u Xamaxu nastupao i naš Admir Smajić. Ja sam u tom trenutku imao 19 godina i nisam bio ni svjestan nekih stvari. Nakon Švicarske odlazim u tursku Bursu i onda sam karijeru nastavio u Hrvatskoj. Bio sam u Dubravi, a trener mi je bio Ante Čačić.”

Šabić je u Hrvatskoj igrao za Zadar, Zagreb, Inter iz Zaprešića, Osijek i zagrebačku Croatiju. Ispričao je anegdotu kako je trebao potpisati za Hajduk, ali je završio u tadašnjoj Croatiji (današnji Dinamo).

“Mislim da su u moje vrijeme u Dinamu udareni temelji svega što se dešava trenutno u zagrebačkom klubu. U zimu 1997. godine ja sam bio u Hajduku. Trenirao sam individualno i krenuo na pripreme sa Hajdukom. Ipak, iz određenih razloga tadašnji predsjednik nije htio da potpiše odmah ugovor sa mnom. Na pripreme smo otišli u Čile, a na tom turniru je učestvovala i tadašnja Croatia (današnji Dinamo). Na kraju smo igrali finale turnira jedni protiv drugih. Viđao sam se tamo sa Edinom Mujčinom, koji je igrao za Croatiju, i presudnu ulogu u mom prelasku u Dinamo imao je pokojni novinar Tomislav Židak. U avionu smo proveli 14 sati i pričali o tome da ja nisam potpisao ugovor sa Hajdukom. Židak je bio veliki Dinamovac i na aerodromu u Zagrebu me zamolio da li mogu da odvojim nekoliko minuta za razgovor. Odveo me u društvo čelnih ljudi tadašnje Croatije i samo je pitao predsjednika da li želi biti prvak. Rekao je da ako mene ne kupe neće biti prvi. Nakon toga sve je bilo završeno. Nisam potpisao za Hajduk već sam otišao za Zagreb i potpisao sam za Croatiju kada sam vidio šta ću sve dobiti. Poslije toga Mirko Novosel, koji je tada bio generalni direktor Croatije, me zamolio da nakon potpisa odem bilo gdje sedam dana i da niko ne zna gdje sam. Ja sam naravno otišao kući u Zenicu. Zanimljivo da je prva utakmica nakon svega toga bila Hajduk – Croatia. Na kraju nisam ni otišao na tu utakmicu u Split.”

Zanimljivo da je Šabić 2001. godine trebao da se vrati u Čelik, a onda je potpisao za Želju.

“Prvo sam pričao sa rukovodstvom Čelika, ali zbog njihovog nemara sam otišao u Željezničar. U Želji je sve bilo super, osvojimo prvenstvo, Kup i Superkup. Taj kratak period je bio zanimljiv i lijep. Bilo je stvarno ugodno. Tada sam živio u Sarajevu, djevojka mi je studirala u Sarajevu i sve mi je to olakšalo situaciju.”

(Reprezentacija.ba)